Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 765100

Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?


Tudor Kalit, Milna
Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?, 2015. (popularan rad).


CROSBI ID: 765100 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?

Autori
Tudor Kalit, Milna

Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularan rad

Godina
2015

Ključne riječi
maslac; prehrana
(butter; diet)

Sažetak
Pojava maslaca seže daleko u povijest. Njegova proizvodnja započela je još prije Krista. Pretpostavlja se da je kao i mnogi drugi mliječni proizvodi nastao sasvim slučajno: nomadi su konjima prenosili vrhnje zavezano u vrećici te nakon nekog vremena uočili da je uslijed treskanja/bućkanja vrhnja u vrećicama nastala gruda izvrsnog okusa, fine teksture i žute boje. U to rano doba otkrića, maslac se koristio u razne svrhe: kao lijek, za uljepšavanje (tretmani za kosu, brisanje bora), te zamislite kao visoko vrijedna namirnica čak i kao sredstvo za kupovinu žena! Maslac je zbog svog kemijskog sastava, a tu se misli na sadržaj zasićenih masti i kolesterola stavljen na negativnu listu namirnica – one koje treba izbjegavati u prehrani. Tako je nastala i umjetna tvorevina – margarin, koja se propagirala kao jeftinija i zdravija zamjena za maslac. Međutim, znanstvenici dugogodišnjih istraživanja javljaju da se maslac vraća na naše tanjure - umjerena konzumacija maslaca kao dio pravilno izbalansirane prehrane odličan je izbor te nije opravdano njegovo izbjegavanje odnosno zamjena margarinom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Tudor Kalit, Milna
Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?, 2015. (popularan rad).
Tudor Kalit, M. (2015) Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?. Mljekarska revija Mlijeko i ja. Popularan rad.
@unknown{unknown, author = {Tudor Kalit, M.}, year = {2015}, keywords = {butter, diet}, title = {Za\v{s}to se maslac opet vratio u prehrambenu modu?}, keyword = {butter, diet} }