Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 765070

Analiza uzgoja kasača i rezultata kasačkih trka u Srbiji


Štrbac, Ljuba; Trivunović, Snežana; Baban, Mirjana
Analiza uzgoja kasača i rezultata kasačkih trka u Srbiji // 8th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection / Baban, M., Rašić, S. (ur.).
Osijek: Glas Slavonije d.d., Osijek, 2015. str. 251-255 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Analiza uzgoja kasača i rezultata kasačkih trka u Srbiji
(Analysis of trotter breeding and results of trotter race in Serbia)

Autori
Štrbac, Ljuba ; Trivunović, Snežana ; Baban, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
8th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection / Baban, M., Rašić, S. - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2015, 251-255

Skup
Agriculture in nature and environment protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 1-3.06.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kasači; veličina populacije; vrijeme u trci; zarada
(Trotters; population size; time in race; earnings)

Sažetak
Cilj ovog rada je analiza uzgoja kasača i rezultata kasačkog sporta u Srbiji, a na osnovu podataka o brojnom stanju, odnosno veličini populacije i rezultata trka u 2010. godini. Kao materijal za rad poslužili su podaci Udruženja za kasački sport Srbije (UKSS) o registriranim grlima i trkama tijekom 2010. godine. U tijeku trkaće sezone održana je ukupno 331 trka u okviru 74 trkaća dana, na 20 domaćih i 2 strana hipodroma i distancama od 1200 do 4000 m. Populacija konja kasačke pasmine u Srbiji predstavlja oko 5, 42 % svih konja u zemlji, a sportska grla čine 48 % od ukupne populacije kasača. Rekord, odnosno najbolje postignuto vrijeme, kretalo se u intervalu od 72, 00 do 97, 80 s/km s prosječnom vrijednošću 81, 74 s/km. Prosječno vrijeme u trci iznosilo je 83, 05 s/km, pri čemu je najmanja vrijednost iznosila 72, 00 s/km, a najveća 99, 20 s/km. Također, prosječna zarada grla u trci iznosila je 67 eura, a kretala su u intervalu od 0 do 1287 eura. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da Srbija, u pogledu ostvarenog vremena u trci i zarade, znatno zaostaje za europskim rezultatima, te da bi unaprjeđenje uzgoja kroz poznavanje genetskih i fenotipskih parametara trebalo biti aktualno pitanje, s obzirom da se veoma mali broj istraživanja bavio ovom problematikom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Baban, (171184)