Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 765065

Stres i stresne situacije kod konja


Cavrić, Kristina; Baban, Mirjana; Gregić, Maja; Gantner, Vesna; Antunović, Boris
Stres i stresne situacije kod konja // 8th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection / Baban, M., Rašić, S. (ur.).
Osijek: Glas Slavonije d.d., Osijek, 2015. str. 256-259 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Stres i stresne situacije kod konja
(Stress and stressful situations of horses)

Autori
Cavrić, Kristina ; Baban, Mirjana ; Gregić, Maja ; Gantner, Vesna ; Antunović, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
8th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection / Baban, M., Rašić, S. - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2015, 256-259

Skup
Agriculture in nature and environment protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 1-3.06.2015.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Konji; stres; trening; natjecanje
(Horses; stress; training; competition)

Sažetak
Stresne situacije su neizbježne u životu svakoga konja. Stres je stanje organizma koje se definira kao specifični adaptacijski odgovor na različite stresne podražaje. Teško je mjerljiv, ali se može procijeniti analizama fiziološkog stanja organizma. Svaki organizam različito reagira na stres. Kako bi reakcije na stres kod konja bile što manje, potrebno ga je pripremiti na određene neizbježne situacije kao što su odbiće, prvo zajahivanje ili uprezanje, transport, trening, natjecanje i slično. Konju je za pravilan razvoj potreban socijalni kontakt i krdo koje mu daje zaštitu i smanjuje stresne reakcije i oporavak od istog. Konju smještenom u individualnom boksu glavni oslonac je čovjek, s kojim dublji odnos smanjuje ili ublažava posljedice stresa. Također, adekvatni uvjeti uzgoja (npr. dostatna hranidba, optimalni mikroklimatski i uvjeti držanja, itd.) konju će omogućiti bolju reakciju na stresne situacije u kojima se zatekne.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek