Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 765063

Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana


Ivanković, Ante; Potočnik, Klemen; Baban, Mirjana; Ramljak, Jelena
Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana // 8th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection / Baban, M., Rašić, S. (ur.).
Osijek: Glas Slavonije d.d., Osijek, 2015. str. 45-54 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana
(Equine milk, production technology and placement on market)

Autori
Ivanković, Ante ; Potočnik, Klemen ; Baban, Mirjana ; Ramljak, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
8th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection / Baban, M., Rašić, S. - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2015, 45-54

Skup
Agriculture in nature and environment protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 1-3.06.2015.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mlijeko; kopitari; karakterizacija; tehnologija; marketing
(Milk; Equidae; characterization; technology; marketing)

Sažetak
Mlijeko kobila i magarica namirnica je koja zadnjih godina pobuđuje značajnu pozornost. Premda neki narodi Azije redovito konzumiraju mlijeko kopitara tisućljećima, na području Europe uglavnom je korištena u skromnoj količini kao funkcionalna namirnica, u prehrani djece i liječenju nekih bolesti. Mlijeko kobila i magarica zadnjih je desetljeća bilo predmet više istraživanja, no još se uvijek zapaža određena sumnjičavost naspram njihove nutritivne i funkcionalne vrijednosti. Zapaža se određeno nepoznavanje tehnologije proizvodnje mlijeka kopitara, od pripreme životinja za mužnju do zbrinjavanja pomuzenog mlijeka. Higijenska i zdravstvena ispravnost mlijeka iziskuje posebnu pažnju. Premda je u aktualnoj gospodarskoj situaciji dio uzgajivača zainteresiran za ovaj vid proizvodnje, nedovoljna tržišna prepoznatljivost otežava plasman mlijeka i razvoj proizvodnje. Prerada mlijeka u proizvode dodane vrijednosti iziskuje znanje, vještine i investicije, što najvećem dijelu uzgajivača čini nepremostivu prepreku. Cilj rada je davanje prikaza nutritivne vrijednosti mlijeka kobila i magarica, tehnologije proizvodnje i mogućnosti plasmana mlijeka kopitara i proizvoda u kojima je mlijeko kopitara sastavna komponenta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb