Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Koncept analize opasnosti i osiguranja zdravstvene ispravnosti - Alergije i intolerancije na hranu (CROSBI ID 624954)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Jurčević Podobnik, Vedrana ; Lakošeljac, Danijela ; Bilajac, Lovorka ; Janković, Suzana Koncept analize opasnosti i osiguranja zdravstvene ispravnosti - Alergije i intolerancije na hranu // 3 Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem / Miškulin, Maja ; Kolarić, Branko (ur.). Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo, 2015. str. 150-150

Podaci o odgovornosti

Jurčević Podobnik, Vedrana ; Lakošeljac, Danijela ; Bilajac, Lovorka ; Janković, Suzana

hrvatski

Koncept analize opasnosti i osiguranja zdravstvene ispravnosti - Alergije i intolerancije na hranu

Cilj: U dijelu sigurnosti hrane RH kao punopravna članica, treba u cijelosti usvojiti zakonodavstvo EU. Temeljna uredba koja regulira sigurnost hrane je Uredba (EZ) br. 178/2002 koja čini glavnu okosnicu u smislu zakonske obligacije u osiguranju sigurnosti hrane u svim zemljama članicama EU. U uredbi o sigurnosti hrane definira se obveza proizvođača hrane o deklariranju hrane i navođenju svih sastojaka uključujući i sastavnice hrane koje mogu izazvati alergije i intolerancije na hranu. Označavanje alergena regulirano je posebnom uredbom EU. Metode: Prema raznim međunarodnim istraživanjima učestalost pojave alergija i intolerancija na hranu je kontinuirano u porastu. Alergija na hranu ponekad može postati doživotna briga, a može uvelike utjecati na djecu i njihove obitelji. Osobama koje pate od nutritivnih alergija preporučuje se pažljivo odabirati hranu i pomno čitati deklaraciju, osobito popis osnovnih sastojaka. Unatoč tome, još uvijek je moguće da hrana sadrži potencijalni alergen, iako nije naveden na deklaraciji. Hrana koja se označava kao ona bez određenih alergena mora se proizvoditi u posebnim uvjetima, kontrolirati na prisutstvo alergena odgovarajućim laboratorijskim tehnikama, te jasno i vidljivo označiti. Rezultati: NZZJZPGŽ jedan je prvih institucija koja je pokrenula ispitivanje razine glutena u hrani i validiranje postupka proizvodnje pojedinih proizvoda. Nakon niza analiza koje su pokazale odsutstvo glutena dodijeljuje oznaka „gluten free“. Proizvođači hrane moraju imati dobre sustave kontrole i sljedivosti, te pravilno označavati prisutnost potencijalnih alergena u hrani, kako ljudi koji su alergični ne bi razvili neželjenu alergijsku reakciju.Treba poduzeti i sve zaštitne mjere prilikom pripreme hrane kako bi se smanjio rizik od križne kontaminacije tijekom procesa proizvodnje od strane svih proizvođača prehrambenih proizvoda, trgovaca i ugostitelja. Sigurnost i kvaliteta proizvoda u objektima u kojima se hrana priprema osigurava se primjenom sustava unutarnje kontrole uključujući DPP/DHP i HACCP. Zaključak: Uvođenje novog režima deklariranja omogućava osobama oboljelim od celijakije ili osobama alergičnim i/ili preosjetljivim na određene sastojke hrane, sigurne i informirane odluke o vrstama hrane koju konzumiraju.

zdravstvena ispravnost hrane ; analiza opasnosti ; alergeni ; intolerancija na hranu

nije evidentirano

engleski

Concept of hazard analysis and food safety ensuring – food allergies and intolerances

nije evidentirano

hazard analysis ; food safety ; food alergies

nije evidentirano

Podaci o prilogu

150-150.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3 Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Miškulin, Maja ; Kolarić, Branko

Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo

Podaci o skupu

3.hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

poster

07.09.2015-07.09.2015

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita