Koncept analize opasnosti i osiguranja zdravstvene ispravnosti - Alergije i intolerancije na hranu (CROSBI ID 624954)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jurčević Podobnik, Vedrana ; Lakošeljac, Danijela ; Bilajac, Lovorka ; Janković, Suzana
hrvatski
Koncept analize opasnosti i osiguranja zdravstvene ispravnosti - Alergije i intolerancije na hranu
Cilj: U dijelu sigurnosti hrane RH kao punopravna članica, treba u cijelosti usvojiti zakonodavstvo EU. Temeljna uredba koja regulira sigurnost hrane je Uredba (EZ) br. 178/2002 koja čini glavnu okosnicu u smislu zakonske obligacije u osiguranju sigurnosti hrane u svim zemljama članicama EU. U uredbi o sigurnosti hrane definira se obveza proizvođača hrane o deklariranju hrane i navođenju svih sastojaka uključujući i sastavnice hrane koje mogu izazvati alergije i intolerancije na hranu. Označavanje alergena regulirano je posebnom uredbom EU. Metode: Prema raznim međunarodnim istraživanjima učestalost pojave alergija i intolerancija na hranu je kontinuirano u porastu. Alergija na hranu ponekad može postati doživotna briga, a može uvelike utjecati na djecu i njihove obitelji. Osobama koje pate od nutritivnih alergija preporučuje se pažljivo odabirati hranu i pomno čitati deklaraciju, osobito popis osnovnih sastojaka. Unatoč tome, još uvijek je moguće da hrana sadrži potencijalni alergen, iako nije naveden na deklaraciji. Hrana koja se označava kao ona bez određenih alergena mora se proizvoditi u posebnim uvjetima, kontrolirati na prisutstvo alergena odgovarajućim laboratorijskim tehnikama, te jasno i vidljivo označiti. Rezultati: NZZJZPGŽ jedan je prvih institucija koja je pokrenula ispitivanje razine glutena u hrani i validiranje postupka proizvodnje pojedinih proizvoda. Nakon niza analiza koje su pokazale odsutstvo glutena dodijeljuje oznaka „gluten free“. Proizvođači hrane moraju imati dobre sustave kontrole i sljedivosti, te pravilno označavati prisutnost potencijalnih alergena u hrani, kako ljudi koji su alergični ne bi razvili neželjenu alergijsku reakciju.Treba poduzeti i sve zaštitne mjere prilikom pripreme hrane kako bi se smanjio rizik od križne kontaminacije tijekom procesa proizvodnje od strane svih proizvođača prehrambenih proizvoda, trgovaca i ugostitelja. Sigurnost i kvaliteta proizvoda u objektima u kojima se hrana priprema osigurava se primjenom sustava unutarnje kontrole uključujući DPP/DHP i HACCP. Zaključak: Uvođenje novog režima deklariranja omogućava osobama oboljelim od celijakije ili osobama alergičnim i/ili preosjetljivim na određene sastojke hrane, sigurne i informirane odluke o vrstama hrane koju konzumiraju.
zdravstvena ispravnost hrane ; analiza opasnosti ; alergeni ; intolerancija na hranu
nije evidentirano
engleski
Concept of hazard analysis and food safety ensuring – food allergies and intolerances
nije evidentirano
hazard analysis ; food safety ; food alergies
nije evidentirano
Podaci o prilogu
150-150.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3 Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Miškulin, Maja ; Kolarić, Branko
Zagreb: Hrvatsko epidemiološko društvo
Podaci o skupu
3.hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
poster
07.09.2015-07.09.2015
Šibenik, Hrvatska