Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice s dodatkom izluženih repinih rezanaca (CROSBI ID 395402)

Ocjenski rad | diplomski rad

Slišković, Sanja Svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice s dodatkom izluženih repinih rezanaca / Babić, Jurislav (mentor); Jozinović, Antun (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Slišković, Sanja

Babić, Jurislav

Jozinović, Antun

hrvatski

Svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice s dodatkom izluženih repinih rezanaca

Ekstruzija je danas postala nezaobilazan proces u prehrambenoj industriji gdje se vrlo često kao osnovna sirovina koristi kukuruzna krupica. Da bi se poboljšala fizikalno-kemijska svojstva i nutritivna vrijednost ekstrudata u kukuruznu krupicu dodaju se različiti dodaci. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka izluženih repinih rezanaca na svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice (omjeri krupica : rezanci = 95:5 ; 90:10 i 85:15). Smjese vlažnosti 15% ekstrudirane su u laboratorijskom jednopužnom ekstruderu pri temperaturnom profilu 135/170/170 °C uz upotrebu puža konfiguracije 4:1 i sapnice promjera 4 mm. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te probavljivost u odnosu na neekstrudirane uzorke. Dobiveni rezultati pokazuju kako je dodatkom repinih rezanaca došlo do smanjenja ekspanzijskog omjera i lomljivosti ekstrudata, a povećanja nasipne mase i tvrdoće ekstrudata. Ekstrudati s repinim rezancima bili su tamniji u odnosu na kontrolni uzorak kukuruzne krupice. Proces ekstruzije je uzrokovao povećanje indeksa apsorpcije vode i indeksa topljivosti u vodi te smanjenje viskoznosti vrha, viskoznosti na 92 °C i viskoznosti na 50 °C. Udio masti ekstruzijom se smanjio, a sadržaj pepela lagano porastao. Dio ekstrudata mogao bi se koristiti kao finalni proizvod (snack), a preostali kao modificirana brašna u pekarskoj industriji.

ekstruzija ; kukuruzna krupica ; izluženi repini rezanci

nije evidentirano

engleski

Properties of corn grits extrudates with addition of sugar beet pulp

nije evidentirano

extrusion cooking ; corn grits ; sugar beet pulp

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

29.05.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice