Svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice s dodatkom izluženih repinih rezanaca (CROSBI ID 395402)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Slišković, Sanja
Babić, Jurislav
Jozinović, Antun
hrvatski
Svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice s dodatkom izluženih repinih rezanaca
Ekstruzija je danas postala nezaobilazan proces u prehrambenoj industriji gdje se vrlo često kao osnovna sirovina koristi kukuruzna krupica. Da bi se poboljšala fizikalno-kemijska svojstva i nutritivna vrijednost ekstrudata u kukuruznu krupicu dodaju se različiti dodaci. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka izluženih repinih rezanaca na svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice (omjeri krupica : rezanci = 95:5 ; 90:10 i 85:15). Smjese vlažnosti 15% ekstrudirane su u laboratorijskom jednopužnom ekstruderu pri temperaturnom profilu 135/170/170 °C uz upotrebu puža konfiguracije 4:1 i sapnice promjera 4 mm. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te probavljivost u odnosu na neekstrudirane uzorke. Dobiveni rezultati pokazuju kako je dodatkom repinih rezanaca došlo do smanjenja ekspanzijskog omjera i lomljivosti ekstrudata, a povećanja nasipne mase i tvrdoće ekstrudata. Ekstrudati s repinim rezancima bili su tamniji u odnosu na kontrolni uzorak kukuruzne krupice. Proces ekstruzije je uzrokovao povećanje indeksa apsorpcije vode i indeksa topljivosti u vodi te smanjenje viskoznosti vrha, viskoznosti na 92 °C i viskoznosti na 50 °C. Udio masti ekstruzijom se smanjio, a sadržaj pepela lagano porastao. Dio ekstrudata mogao bi se koristiti kao finalni proizvod (snack), a preostali kao modificirana brašna u pekarskoj industriji.
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; izluženi repini rezanci
nije evidentirano
engleski
Properties of corn grits extrudates with addition of sugar beet pulp
nije evidentirano
extrusion cooking ; corn grits ; sugar beet pulp
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
29.05.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek