Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uređivanje i nadzor zaštite na radu (CROSBI ID 746316)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Šokčević, Svjetlana Uređivanje i nadzor zaštite na radu. Zagreb: Informiranje, propaganda, razvoj i organizacija zaštite (IPROZ), 2010. 286..

Podaci o odgovornosti

Šokčević, Svjetlana

hrvatski

Uređivanje i nadzor zaštite na radu

Sadržaj ovog izdanja podijeljen je u deset tematskih cjelina. Svaka je obogaćena sudskom praksom, i to kako sudova iz Republike Hrvatske, tako i europskih sudova, tj. Europskog suda za ljudska prava te Suda Europske unije. Prva cjelina obuhvaća najvažnije formalne izvore radnog prava te pravila i načela zaštite na radu, kao odgovor na pitanje odakle ili kako započeti s uređivanjem radnih uvjeta. Rizični utjecaji rada i mjere zaštite na radu predmet su drugog dijela, u kojem se daje odgovor na pitanje od čega to treba štititi radnike na radu i u radnom okolišu, dok su u trećem dijelu prezentirani načini na koje poslodavac smije i može organizirati obavljanje stručnih poslova zaštite na radu, kako bi njihovom provedbom osigurao djelotvornu prevenciju profesionalnih rizika. Sadržaj individualnog radnog odnosa i uvjeti rada predmet su razmatranja u četvrtom dijelu. Tako su u petom dijelu prikazana temeljna prava, obveze i odgovornosti u vezi s ostvarivanjem prava na sudjelovanje radnika u odlučivanju, i to kako u vezi s pitanjima radnih odnosa u cjelini, tako i posebice u vezi sa zaštitom na radu. Šesti dio posvećen je socijalnom dijalogu o pitanjima zaštite na radu te osobito odboru za zaštitu na radu, kao institucionaliziranom obliku tog dijaloga kod poslodavca. Važna tematika smještena je u sedmi dio, a odnosi se na pravo te na istodobnu odgovornost za nadzor nad provedbom zaštite na radu. Obuhvaćeni su kako unutarnji tako i vanjski oblici nadzora i subjekti koji s tim u vezi imaju podrobno određena prava, obveze i odgovornosti. Nastavno na prethodni, slijede tri dijela u kojima se elaboriraju tri oblika odgovornosti, i to prekršajna i kaznena odgovornost te odgovornost za štetu. Ovi su dijelovi osobito bogati primjerima iz sudske prakse, koji pak olakšavaju, posebice osobama koje nisu pravnici, razumijeti dosege obveza i odgovornosti svih subjekata u radnim odnosima i na mjestima rada te u radnom okolišu. Usporedba zahtjeva iz pravnih pravila s činjenicama kojima sud pridaje osobitu važnost i na kojima temelji svoje odluke omogućava spoznati potrebnu razinu pozornosti koju u praksi radnih odnosa treba dati svakoj pojedinoj propisanoj obvezi, uz osobit naglasak na obveze u vezi sa zaštitom na radu kao važnim dijelom sadržaja radnih odnosa.

radni odnosi; uvjeti rada; pravo zaštite na radu; nadzor

Knjigu su recenzirali prof. dr. sc. Marinko Učur i prof. dr. sc. Nenad Kacian.

engleski

Occupational safety and health regulation and surveillance

nije evidentirano

labour relations; working conditions; occupational safety and health law; surveillance

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Informiranje, propaganda, razvoj i organizacija zaštite (IPROZ)

286

2010.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Pravo