Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 76350

Uzorkovanje, pretraživanje, identifikacija i kvantifikacija droga


Samošćanec, Ksenija
Uzorkovanje, pretraživanje, identifikacija i kvantifikacija droga // Alkoholizam i droge / Topić, Elizabeta; Samošćanec, Ksenija (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2002. str. 71-76


Naslov
Uzorkovanje, pretraživanje, identifikacija i kvantifikacija droga
(Sampling, screening, identification and quantification of narcotic drugs)

Autori
Samošćanec, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Alkoholizam i droge

Urednik/ci
Topić, Elizabeta; Samošćanec, Ksenija

Izdavač
Medicinska naklada

Grad
Zagreb

Godina
2002

Raspon stranica
71-76

Ključne riječi
uzorak, droga, analiza
(sample, narcotic drug, analysis)

Sažetak
Kao biološki uzorak koji pretražujemo na droge možemo koristiti mokraću, krv (serum, plazma), slinu, znoj, kosu i želučani sok. Mokraća Mokraća je najbolje evaluirani materijal. Razina ishodne supstance i njenih metabolita je u prihvatljivo visokim koncentracijama a i poluvrijeme eliminacije je relativno dugo. Do uzorka je relativno lagano doći, ali također može biti predmet manipuliranja, bilo in vivo i in vitro. Upravo zbog toga vrlo je teško (ako ne i nemoguće) iz dobivenih rezultata zaključiti kolika je bila doza droge koju je ovisnik konzumirao. Krv Krv (serum, plazma) je kao biološki materijal prihvatljiva, iako su koncentracije droge i njenih metabolita niže i kraćeg poluvremena eliminacije. Međutim, obrada uzorka može biti i izvor pogreške zbog relativno snažnog proteinskog matriksa. Na osnovu kvantitativnog rezultata može se pretpostaviti koja droga je unijeta u organizam. Slina Slina je danas biološki materijal koji sve više dobiva na značenju. Smatra se da su koncentracije droga slične onim u krvi. Postoji vjerojatnost da ćemo uskoro koristiti test trake na najčešće droge (opijati, kokain, kanabis, benzodiazepini, barbiturati i fenciklidin) slične test trakama koje danas koristimo u analizi mokraće. Traka će se protrljati po jeziku i nakon par minuta staviti u mali instrument koji će evidentirati prisutnu drogu. Znoj Znoj je prilično "egzotičan" biološki materijal. Povremeno se javljaju članci u kojima se ukazuje na korelaciju razine droge u znoju i krvi (u SAD postoje grupe za liječenje ovisnika koje kontroliraju apstinenciju svojih članova tzv. "flasterima"). Međutim, i ovdje je moguće manipuliranje uzorkom. Kosa Kosa je isključivo biološki materijal forenzičkih laboratorija. Međutim, droga se može evidentirati samo u kroničnih ovisnika (dovoljno dugo i u većim količinama da se uspije odlagati u kosi). Ali postoje i ograničenja. Kosa treba biti duža (smatra se da kosa raste 1 cm mjesečno), a i sredstva za izbjeljivanje mogu utjecati na rezultat analize. Želučani ispirak U želučanim ispircima droga je u visokim koncentracijama (i nema metabolita), ali uvijek postoji opasnost pogreške, pošto se nikada ne može sa sigurnošću utvrditi koliko se droge apsorbiralo, odnosno da li je stanje ovisnika posljedica upravo konzumirane droge ili je prethodno uneseno neko drugo sredstvo ovisnosti...

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
134003

Ustanove
KBC "Sestre Milosrdnice"

Citiraj ovu publikaciju

Samošćanec, Ksenija
Uzorkovanje, pretraživanje, identifikacija i kvantifikacija droga // Alkoholizam i droge / Topić, Elizabeta; Samošćanec, Ksenija (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2002. str. 71-76
Samošćanec, K. (2002) Uzorkovanje, pretraživanje, identifikacija i kvantifikacija droga. U: Topić, E. & Samošćanec, K. (ur.) Alkoholizam i droge. Zagreb, Medicinska naklada, str. 71-76.
@inbook{inbook, author = {Samo\v{s}\'{c}anec, K.}, year = {2002}, pages = {71-76}, keywords = {sample, narcotic drug, analysis}, isbn = {/}, title = {Sampling, screening, identification and quantification of narcotic drugs}, keyword = {sample, narcotic drug, analysis}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb} }