Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 763440

Ser Micouillus Petri, draparius, civis Iadre – život kao znak vremena


Janeković-Römer, Zdenka
Ser Micouillus Petri, draparius, civis Iadre – život kao znak vremena // Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, 56 (2014), 45-68 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 763440 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ser Micouillus Petri, draparius, civis Iadre – život kao znak vremena
(Ser Micouillus Petri, draparius, civis Iadre - Life as a sign of times)

Autori
Janeković-Römer, Zdenka

Izvornik
Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (1330-0474) 56 (2014); 45-68

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
srednji vijek; Zadar; suknar Mihovil; građanstvo; trgovina; kultura; svakodnevni život
(Middle Ages; Zadar; cloth maker Mihovil; citizenship; trade; culture; everyday life)

Sažetak
U članku se prozopografskom metodom istražuje porijeklo, poslovanje, obiteljske, rodbinske, poslovne i prijateljske veze znamenitog zadarskog trgovca suknom Mihovila Petrova († 1385). U tom pogledu članak donosi nove podatke temeljene na regestima isprava Mihovilova inventara imovine i drugim izvorima. Na temelju koji su uspostavili njegov djed i otac, Mihovil je ostvario izuzetan poslovni uspjeh i postao jedan od najuglednijih i najbogatijih trgovaca i građana u anžuvinskom Zadru. Očito je pripadao anžuvinskoj stranci, o čemu svjedoče i dva pisma krala Ludovika njemu u prilog. Mihovilov život znak je primjer nove pozicije građana – trgovaca u anžuvinskom Zadru, u drugoj polovici 14. stoljeća. Osim u unosnu trgovinu suknom, ulagao je u zemljišni posjed, solane i nekretnine u gradu. Iznimno bogatstvo očitovalo se u broju njegovih nekretnina, raskošnoj opremi doma, ali i na kulturnom polju – Mihovil je posjedovao dragocjenu knjižnicu koja svjedoči o njegovom obrazovanju i o kulturnom djelovanju njegova društvenog sloja u gradskom životu. Članak donosi nove podatke o atribuciji Mihovilovih knjiga. Istražena su i regesta isprava u njegovom inventaru koja donose podatke o poslovnoj komunikaciji, načinima poslovanja i krugu poslovnih suradnika, dužnika i posluge. Mihovil Petrov, njegov život i djelovanje, ostaje kao svjedočanstvo o životu i djelovanju iznimnog srednjovjekovnog čovjeka čiji se uspjeh temeljio na trgovačkoj etici rada i znanju, ali i na kršćanskim i obiteljskim vrijednostima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekti:
HR-5106

Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Profili:

Avatar Url Zdenka Janeković-Römer (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Janeković-Römer, Zdenka
Ser Micouillus Petri, draparius, civis Iadre – život kao znak vremena // Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, 56 (2014), 45-68 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Janeković-Römer, Z. (2014) Ser Micouillus Petri, draparius, civis Iadre – život kao znak vremena. Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, 56, 45-68.
@article{article, author = {Janekovi\'{c}-R\"{o}mer, Zdenka}, year = {2014}, pages = {45-68}, keywords = {srednji vijek, Zadar, suknar Mihovil, gra\djanstvo, trgovina, kultura, svakodnevni \v{z}ivot}, journal = {Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru}, volume = {56}, issn = {1330-0474}, title = {Ser Micouillus Petri, draparius, civis Iadre – \v{z}ivot kao znak vremena}, keyword = {srednji vijek, Zadar, suknar Mihovil, gra\djanstvo, trgovina, kultura, svakodnevni \v{z}ivot} }
@article{article, author = {Janekovi\'{c}-R\"{o}mer, Zdenka}, year = {2014}, pages = {45-68}, keywords = {Middle Ages, Zadar, cloth maker Mihovil, citizenship, trade, culture, everyday life}, journal = {Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru}, volume = {56}, issn = {1330-0474}, title = {Ser Micouillus Petri, draparius, civis Iadre - Life as a sign of times}, keyword = {Middle Ages, Zadar, cloth maker Mihovil, citizenship, trade, culture, everyday life} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Arts & Humanities Citation Index (A&HCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • EBSCO
  • European Reference Index for the Humanities (ERIH)

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font