Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Podmorska arheološka istraživanja u Župskom zaljevu (CROSBI ID 776747)

Druge vrste radova | popularni rad

Perkić, Domagoj ; Bekić Luka Podmorska arheološka istraživanja u Župskom zaljevu // Bilten kulturno-zabavne, sportske i ekološke udruge Kurenat, broj 10. 2015.

Podaci o odgovornosti

Perkić, Domagoj ; Bekić Luka

hrvatski

Podmorska arheološka istraživanja u Župskom zaljevu

Tijekom kolovoza 2014. obavljena su podmorska arheološka istraživanja u akvatoriju Župskog zaljeva. Istraživanja se obavljaju u suradnji Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra, Ministarstva kulture, RPM Nautical Foundation iz SAD-a i kustosom Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja. Voditelj arheoloških istraživanja bio je dr. sc. Luka Bekić iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Podvodna istraživanja obavljala su se pomoću znanstveno istraživačkog broda Hercules, suvremenom opremom (multi-beamom) i podvodnom robot kamerom (ROV-om), a pretraživalo se podmorje od 20 do 100 m dubine. Upravo ove godine postignuti su i najbolji rezultati dosadašnjih istraživanja, gdje su u župskom akvatoriju otkrivena dva, do sada nepoznata, antička brodoloma. Prvi kod ponte Pelegrin, gotovo u potpunosti sačuvani brodolom, s teretom amfora iz 1. st. pr. Kr., a drugi kod ponte sv. Petar, vjerojatno iz istog razdoblja.

podmorska arheološka istraživanja; župski zaljev; antički brodolomi

nije evidentirano

engleski

Underwater archaeological excavation in Župa bay

nije evidentirano

Underwater archaeological excavation; Župa bay; roman shipwrecks

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Bilten kulturno-zabavne, sportske i ekološke udruge Kurenat, broj 10

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija