Tehnološka karakterizacija mikrobnih kultura izoliranih iz tradicionalnih sireva za proizvodnju kobasica od divljači (CROSBI ID 624366)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Mirna Mrkonjić Fuka, Ana Žgomba Maksimović, Irina Tanuwidjaja, Josip Kaić, Marija Žunabović, Ivica Kos
hrvatski
Tehnološka karakterizacija mikrobnih kultura izoliranih iz tradicionalnih sireva za proizvodnju kobasica od divljači
Cilj ovog rada je utvrditi neke od tehnoloških karakteristika sojeva BMK izoliranih iz tradicionalnih hrvatskih sireva prije njihove selekcije i primjene kao mikrobnih kultura u proizvodnji kobasica od divljači. Istraživani sojevi Enterococcus durans i Lactococcus lactis subsp. cremoris su pokazali antimikrobno djelovanje prema Bacillus cereus, Bacillus thuringiensis, Pseudomonas fluorescens i Staphylocpccus aureus. Visoka proteolitička aktivnost i sposobnost acidifikacije zabilježena je naročito za Lactococcus lactis subs. cremoris. Potvrđeno je kako su izolati rezistentni na klindamicin, tetraciklin, rifampicin i streptomicin.
bakterije mliječne kiseline ; mikrobne kulture ; acidifikacija ; proteoliza
nije evidentirano
engleski
Technological characterization of microbial cultures isolated from traditional cheeses for the production of game meat sausages
nije evidentirano
lactic acid bacteria ; microbial cultures ; proteolytic activity ; acidification
nije evidentirano
Podaci o prilogu
456-460.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings: 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
Pospišil, Milan
Zagreb:
Podaci o skupu
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
predavanje
01.01.2015-01.01.2015
Opatija, Hrvatska