Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 762427

Pojam putnika, posrednika i organizatora putovanja prema prijedlogu nove Direktive o paket-aranžmanima


Tot, Ivan
Pojam putnika, posrednika i organizatora putovanja prema prijedlogu nove Direktive o paket-aranžmanima // Usluge i zaštita korisnika / Mićović, Miodrag (ur.).
Kragujevac: Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Institut za pravne i društvene nauke, 2015. str. 469-486 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Pojam putnika, posrednika i organizatora putovanja prema prijedlogu nove Direktive o paket-aranžmanima
(The Notion of Traveller, Retailer and Organiser in the Proposal for a New Package Travel Directive)

Autori
Tot, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Usluge i zaštita korisnika / Mićović, Miodrag - Kragujevac : Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Institut za pravne i društvene nauke, 2015, 469-486

ISBN
978-86-7623-057-0

Skup
Xi. majsko savetovanje: Usluge i zaštita korisnika

Mjesto i datum
Kragujevac, Srbija, 08.05.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Ugovor o organiziranju putovanja, putnik, organizator putovanja, posrednik, Direktiva 90/314/EEZ
(Package travel contract, traveller, organiser, retailer, Directive 90/314/EEC)

Sažetak
Predmetom rada su odredbe prijedloga nove direktive o paket-aranžmanima kojima se uređuje personalno polje primjene buduće nove direktive. U radu se uspoređuje personalno polje primjene aktualne Direktive 90/314/EEZ i prijedloga nove direktive, te ocjenjuju novine koje u tom pogledu donosi prijedlog nove direktive u odnosu na odredbe aktualne Direktive 90/314/EEZ i odredbe odabranih pravnih poredaka država članica Europske unije koje su donesene u transponiranju odredaba Direktive 90/314/EEZ u nacionalna prava država članica. Pored odredaba prijedloga nove direktive koji je pripremila Europska komisija, analiziraju se i ocjenjuju i amandmani koji su u redovnoj zakonodavnoj proceduri predloženi od strane Europskog parlamenta. Zaključuje se kako prijedlog nove direktive u pogledu personalnog polja primjene sadrži pozitivne pomake u odnosu na Direktivu 90/314/EEZ, ali i da bi bilo poželjno usvojiti amandmane Europskog parlamenta, posebno one koje predviđaju uvrštenje većeg broja klauzula minimalne harmonizacije u prijedlog nove direktive koja će po intenzitetu harmonizacije biti direktiva ciljane maksimalne harmonizacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivan Tot, (325003)