Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 762361

Primjena nanotehnologije u ambalaži za prehrambene proizvode i sigurnost hrane


Vinković Vrček, Ivana; Krivohlavek, Adela
Primjena nanotehnologije u ambalaži za prehrambene proizvode i sigurnost hrane // FESTACROPAK 2015. Međunarodno savjetovanje "Trendovi u ambalaži"
Zagreb, Hrvatska, 2015. (pozvano predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 762361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena nanotehnologije u ambalaži za prehrambene proizvode i sigurnost hrane
(Nanotechnology applications in food packaging and food safety)

Autori
Vinković Vrček, Ivana ; Krivohlavek, Adela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Skup
FESTACROPAK 2015. Međunarodno savjetovanje "Trendovi u ambalaži"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 14.05.2015. - 15.05.2015

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
nanotehnologija; hrana; ambalaža; sigurnost hrane
(nanotechnology; food; packaging; food safety)

Sažetak
Ambalaža je važna komponenta u pakiranju hrane jer ima i cijeli niz funkcija: očuvanje kvalitete hrane, zaštita od kemijskih i fizičkih oštećenja, pogodnost u informiranju potrošača (deklaracija), pomoć u zaštiti oblika i teksture hrane, sprečavanje gubitka okusa i mirisa, produžavanje roka trajnosti i reguliranje količinu vode ili vlage u hrani. U razvoju inovativne amabalaže sve veću ulogu ima primjena naotehnologije. Nanotehnologija predstavlja poseban način manipulacije materijom na molekulskoj razini. Proizvod nanotehnologije su nanočestice ili nanomaterijali novih definiranih ili nepredvidljivih svojstava, a posljedice nanotehnoloških istraživanja zadiru u sva područja ekonomije, zaštite okoliša, prehrane i zdravlja. Mnoge vodeće svjetske prehrambene kompanije aktivno istražuju mogućnosti primjene nanotehnologije u proizvodnji hrane. Dosadašnja istraživanja usmjerena su na poboljšanje svojstava hrane, materijala koji dolaze u dodir s hranom i samoj primarnoj proizvodnji hrane. Vrlo istaknuto mjesto zauzima i primjena nanotehnologije u procesima pakiranja hrane. Kod ovog načina pakiranja vrlo je bitno smanjiti migracije nanočestica na najmanju moguću mjeru jer u suprotnom neće biti prihvaćena zbog sigurnosnih razloga pa tako i zbog negativne percepcije potrošača. Iako se u hrani mogu naći nanočestice prirodnog podrijetla koje nemaju štetan učinak na organizam, za umjetno stvorene nanočestice postoji zdravstveni rizik koji se mora pojedinačno procijeniti. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je znanstveno mišljenje o mogućim rizicima koji proizlaze iz nanoznanosti i nanotehnologije u hrani i stočnoj hrani u kojoj je zaključeno da je nužna prilagodba postojećih propisa u kojima bi se jasno definirale obaveze i odgovornosti prilikom stavljanja na tržište proizvoda u kojima je korištena nanotehnologija. Hrana i materijali koji dolaze u kontakt s hranom, u kojima su korišteni nanomaterijali, uglavnom bi trebali proći neki od postupaka odobravanja prije stavljanja na tržište Europske unije. Potpuno je neosporno da nanotehnologija može imati mnogo pozitivnih učinaka na prehrambenu tehnologiju, a da dozvoljena i nadzirana upotreba ove tehnologije može imati pozitivan utjecaj na privredu zemalja u razvoju, ali je integrativan, interdisciplinarni pristup nanotehnologiji etički imperativ znanstvenika i način korekcije za zabludu da je nanotehnološki razvoj konačni odgovor za energetska, ekološka i medicinska pitanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju:

Vinković Vrček, Ivana; Krivohlavek, Adela
Primjena nanotehnologije u ambalaži za prehrambene proizvode i sigurnost hrane // FESTACROPAK 2015. Međunarodno savjetovanje "Trendovi u ambalaži"
Zagreb, Hrvatska, 2015. (pozvano predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, stručni)
Vinković Vrček, I. & Krivohlavek, A. (2015) Primjena nanotehnologije u ambalaži za prehrambene proizvode i sigurnost hrane. U: FESTACROPAK 2015. Međunarodno savjetovanje "Trendovi u ambalaži".
@article{article, author = {Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana and Krivohlavek, Adela}, year = {2015}, keywords = {nanotehnologija, hrana, ambala\v{z}a, sigurnost hrane}, title = {Primjena nanotehnologije u ambala\v{z}i za prehrambene proizvode i sigurnost hrane}, keyword = {nanotehnologija, hrana, ambala\v{z}a, sigurnost hrane}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana and Krivohlavek, Adela}, year = {2015}, keywords = {nanotechnology, food, packaging, food safety}, title = {Nanotechnology applications in food packaging and food safety}, keyword = {nanotechnology, food, packaging, food safety}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font