Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena nanotehnologije u ambalaži za prehrambene proizvode i sigurnost hrane (CROSBI ID 624295)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Vinković Vrček, Ivana ; Krivohlavek, Adela Primjena nanotehnologije u ambalaži za prehrambene proizvode i sigurnost hrane. 2015

Podaci o odgovornosti

Vinković Vrček, Ivana ; Krivohlavek, Adela

hrvatski

Primjena nanotehnologije u ambalaži za prehrambene proizvode i sigurnost hrane

Ambalaža je važna komponenta u pakiranju hrane jer ima i cijeli niz funkcija: očuvanje kvalitete hrane, zaštita od kemijskih i fizičkih oštećenja, pogodnost u informiranju potrošača (deklaracija), pomoć u zaštiti oblika i teksture hrane, sprečavanje gubitka okusa i mirisa, produžavanje roka trajnosti i reguliranje količinu vode ili vlage u hrani. U razvoju inovativne amabalaže sve veću ulogu ima primjena naotehnologije. Nanotehnologija predstavlja poseban način manipulacije materijom na molekulskoj razini. Proizvod nanotehnologije su nanočestice ili nanomaterijali novih definiranih ili nepredvidljivih svojstava, a posljedice nanotehnoloških istraživanja zadiru u sva područja ekonomije, zaštite okoliša, prehrane i zdravlja. Mnoge vodeće svjetske prehrambene kompanije aktivno istražuju mogućnosti primjene nanotehnologije u proizvodnji hrane. Dosadašnja istraživanja usmjerena su na poboljšanje svojstava hrane, materijala koji dolaze u dodir s hranom i samoj primarnoj proizvodnji hrane. Vrlo istaknuto mjesto zauzima i primjena nanotehnologije u procesima pakiranja hrane. Kod ovog načina pakiranja vrlo je bitno smanjiti migracije nanočestica na najmanju moguću mjeru jer u suprotnom neće biti prihvaćena zbog sigurnosnih razloga pa tako i zbog negativne percepcije potrošača. Iako se u hrani mogu naći nanočestice prirodnog podrijetla koje nemaju štetan učinak na organizam, za umjetno stvorene nanočestice postoji zdravstveni rizik koji se mora pojedinačno procijeniti. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je znanstveno mišljenje o mogućim rizicima koji proizlaze iz nanoznanosti i nanotehnologije u hrani i stočnoj hrani u kojoj je zaključeno da je nužna prilagodba postojećih propisa u kojima bi se jasno definirale obaveze i odgovornosti prilikom stavljanja na tržište proizvoda u kojima je korištena nanotehnologija. Hrana i materijali koji dolaze u kontakt s hranom, u kojima su korišteni nanomaterijali, uglavnom bi trebali proći neki od postupaka odobravanja prije stavljanja na tržište Europske unije. Potpuno je neosporno da nanotehnologija može imati mnogo pozitivnih učinaka na prehrambenu tehnologiju, a da dozvoljena i nadzirana upotreba ove tehnologije može imati pozitivan utjecaj na privredu zemalja u razvoju, ali je integrativan, interdisciplinarni pristup nanotehnologiji etički imperativ znanstvenika i način korekcije za zabludu da je nanotehnološki razvoj konačni odgovor za energetska, ekološka i medicinska pitanja.

nanotehnologija; hrana; ambalaža; sigurnost hrane

nije evidentirano

engleski

Nanotechnology applications in food packaging and food safety

nije evidentirano

nanotechnology; food; packaging; food safety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2015.

nije evidentirano

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

FESTACROPAK 2015. Međunarodno savjetovanje "Trendovi u ambalaži"

pozvano predavanje

14.05.2015-15.05.2015

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Poveznice