Primjena nanotehnologije u ambalaži za prehrambene proizvode i sigurnost hrane (CROSBI ID 624295)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Vinković Vrček, Ivana ; Krivohlavek, Adela
hrvatski
Primjena nanotehnologije u ambalaži za prehrambene proizvode i sigurnost hrane
Ambalaža je važna komponenta u pakiranju hrane jer ima i cijeli niz funkcija: očuvanje kvalitete hrane, zaštita od kemijskih i fizičkih oštećenja, pogodnost u informiranju potrošača (deklaracija), pomoć u zaštiti oblika i teksture hrane, sprečavanje gubitka okusa i mirisa, produžavanje roka trajnosti i reguliranje količinu vode ili vlage u hrani. U razvoju inovativne amabalaže sve veću ulogu ima primjena naotehnologije. Nanotehnologija predstavlja poseban način manipulacije materijom na molekulskoj razini. Proizvod nanotehnologije su nanočestice ili nanomaterijali novih definiranih ili nepredvidljivih svojstava, a posljedice nanotehnoloških istraživanja zadiru u sva područja ekonomije, zaštite okoliša, prehrane i zdravlja. Mnoge vodeće svjetske prehrambene kompanije aktivno istražuju mogućnosti primjene nanotehnologije u proizvodnji hrane. Dosadašnja istraživanja usmjerena su na poboljšanje svojstava hrane, materijala koji dolaze u dodir s hranom i samoj primarnoj proizvodnji hrane. Vrlo istaknuto mjesto zauzima i primjena nanotehnologije u procesima pakiranja hrane. Kod ovog načina pakiranja vrlo je bitno smanjiti migracije nanočestica na najmanju moguću mjeru jer u suprotnom neće biti prihvaćena zbog sigurnosnih razloga pa tako i zbog negativne percepcije potrošača. Iako se u hrani mogu naći nanočestice prirodnog podrijetla koje nemaju štetan učinak na organizam, za umjetno stvorene nanočestice postoji zdravstveni rizik koji se mora pojedinačno procijeniti. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je znanstveno mišljenje o mogućim rizicima koji proizlaze iz nanoznanosti i nanotehnologije u hrani i stočnoj hrani u kojoj je zaključeno da je nužna prilagodba postojećih propisa u kojima bi se jasno definirale obaveze i odgovornosti prilikom stavljanja na tržište proizvoda u kojima je korištena nanotehnologija. Hrana i materijali koji dolaze u kontakt s hranom, u kojima su korišteni nanomaterijali, uglavnom bi trebali proći neki od postupaka odobravanja prije stavljanja na tržište Europske unije. Potpuno je neosporno da nanotehnologija može imati mnogo pozitivnih učinaka na prehrambenu tehnologiju, a da dozvoljena i nadzirana upotreba ove tehnologije može imati pozitivan utjecaj na privredu zemalja u razvoju, ali je integrativan, interdisciplinarni pristup nanotehnologiji etički imperativ znanstvenika i način korekcije za zabludu da je nanotehnološki razvoj konačni odgovor za energetska, ekološka i medicinska pitanja.
nanotehnologija; hrana; ambalaža; sigurnost hrane
nije evidentirano
engleski
Nanotechnology applications in food packaging and food safety
nije evidentirano
nanotechnology; food; packaging; food safety
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2015.
nije evidentirano
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
FESTACROPAK 2015. Međunarodno savjetovanje "Trendovi u ambalaži"
pozvano predavanje
14.05.2015-15.05.2015
Zagreb, Hrvatska