Utjecaj flavonola miricetina i miricitrina na liposome 1, 2-dimiristoil-sn-glicero-3-fosfokolina (CROSBI ID 395289)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dominković, Katarina
Baranović, Goran
Vojta, Danijela
hrvatski
Utjecaj flavonola miricetina i miricitrina na liposome 1, 2-dimiristoil-sn-glicero-3-fosfokolina
Infracrvenom spektroskopijom (IR) je istražen utjecaj flavonola miricetina (MCE) i miricitrina (MCI) na temperaturu prijelaza, Tm, modelnog membranskog lipida 1, 2-dimiristoil-sn-glicero-3- fosfokolina (DMPC) iz stanja gela u stanje tekućih kristala. Pripremljeni su multilamelarni liposomi i višestruki lipidni dvosloji DMPC-a s različitim udjelima MCE-a, odnosno MCI-a u fosfatnom puferu. Multilamelarni liposomi snimani su u transmisiji kako bi se odredila Tm, dok su spektri hidratiziranih višestrukih lipidnih dvosloja snimani apsorpcijsko-refleksijskom spektroskopijom na horizontalnoj površini (HATR) kako bi se odredio smještaj flavonola u dvosloju. Rezultati dobiveni mjerenjima pokazuju da flavonoli snizuju Tm DMPC-a što je posljedica njihove ugradnje u dvosloj. MCE ulazi dublje u lipidni dvosloj, dok MCI zaostaje na hidrofilnoj površini dvosloja.
miricetin ; miricitrin ; DMPC ; infracrvena spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Effects of flavonols myricetin and myricitrin on liposomes made of 1, 2-dimyristoyl-sn-glycero-3- phosphocholine
nije evidentirano
myricetin ; myricitrin ; DMPC ; infrared spectroscopy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54+xiii
21.05.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb