Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 761282

PRIKAZ UTJECAJA SEZONA NA KVALITETU FIZIKALNO-KEMIJSKOG PROFILA MEDA PRIMJENOM ANOVA-METODE


Uršulin-Trstenjak, Natalija; Levanić, Davor; Šušnić, Saša; Šušnić, Vesna; Lasić, Dario
PRIKAZ UTJECAJA SEZONA NA KVALITETU FIZIKALNO-KEMIJSKOG PROFILA MEDA PRIMJENOM ANOVA-METODE // Kvaliteta upravljanja / Zečević, Mirela (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za kvalitetu, 2015. str. 243-252 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
PRIKAZ UTJECAJA SEZONA NA KVALITETU FIZIKALNO-KEMIJSKOG PROFILA MEDA PRIMJENOM ANOVA-METODE
(AN OVERVIEW OF THE INFLUENCE OF THE SEASONS ON THE QUALITY OF PHYSICOCHEMICAL PROFILE OF HONEY USING ANOVA TEST)

Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Levanić, Davor ; Šušnić, Saša ; Šušnić, Vesna ; Lasić, Dario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Kvaliteta upravljanja / Zečević, Mirela - Zagreb : Hrvatsko društvo za kvalitetu, 2015, 243-252

Skup
15. HRVATSKA KONFERENCIJU O KVALITETI i 6. znanstveni skup Hrvatskog društva za kvalitetu

Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 07.-09.05.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Bagremov med; fizikalno-kemijski parametri; peludna analiza; analiza varijance
(Black locust honey; physicochemical parameters; melissopalynological analysis; analysis of variance)

Sažetak
Kvaliteta bagremovog meda potvrđuje se zahtjevima Pravilnika o kakvoći uniflornog meda. Cilj ovog rada je potvrditi botaničko podrijetlo, kao i prikazati profil fizikalno-kemijskih parametara 40 uzoraka bagremova meda krapinsko-zagorske regije praćenih po sezonama, te ukazati na njihove razlike unutar svake sezone ispitivanja koristeći se analizom varijance podataka ANOVA-testom. Svim ispitivanim uzorcima definirano je botaničko podrijetlo putem melisopalenološke analize kako ih je i deklarirao proizvođač-bagremov med sa najmanje 21% peludnih zrnaca bagrema (R. pseudoacacia). U prvoj sezoni ustanovljeno je ukupno 27, a u drugoj 29 biljnih svojti gdje je tijekom obje sezone u 45% uzoraka pelud bagrema svrstana u prevladavajuću skupinu. Svi ispitani uzorci zadovoljavaju zahtjevima Pravilnika o kakvoći uniflornog meda prema sukladnosti fizikalno-kemijskih parametara: vode (15, 21-19, 28 %) ; slobodne kiseline (6, 1¸-14, 00 mEq/1000 g) ; električne provodnosti (0, 08-0, 22 mS/cm) ; reducirajućih šećera (61, 57-71, 20 g/100 g) ; saharoze (0, 10-2, 58 g/100 g) ; dijastaze (7, 15-17, 19 DN) i HMF (0, 97-11, 20 mg/kg). ANOVA test pokazuje značajnost razlika za vodu i električnu provodnost obzirom na sezonu iz koje potječe bagremov med (p < 0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Informacijske i komunikacijske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )