Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 761217

Računovodstvo malih i srednjih poduzeća


Žager, Katarina; Dečman, Nikolina
Računovodstvo malih i srednjih poduzeća, Zagreb: Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2015 (Sveučilišni udžbenik)


Naslov
Računovodstvo malih i srednjih poduzeća
(Accounting for small and medium-sized enterprises)

Autori
Žager, Katarina ; Dečman, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, sveučilišni udžbenik, znanstvena

Izdavač
Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
370

ISBN
978-953-277-097-1

Ključne riječi
računovodstveni sustav; standardi financijskog izvještavanja; mala i srednja poduzeća; računovodstvo obrtnika
(accounting system; financial reporting standards; small and medium-sized enterprises; accounting for craftsmen)

Sažetak
Računovodstvo i financijsko izvještavanje malih i srednjih poduzeća već duži niz godina intrigira računovodstvenu praksu, ali i širu poslovnu odnosno znanstvenu javnost. Složenost regulative financijskog izvještavanja i disproporcionalnog administrativnog opterećenja ovisno o veličini poduzeća predmetom je rasprava mnogih znanstvenih i stručnih skupova. Određeni pomaci su na tom planu učinjeni, no još uvijek ima prostora za unapređenje računovodstvene regulative za ovaj segment poduzetništva. Ograničeni resursi kao i otežani pristup izvorima financiranja, posebno u malim i srednjim poduzećima, dodatno naglašavaju potrebu upravljanja, a time i potrebu razumijevanja računovodstva i informacijske osnove za upravljanje poduzećem. Stoga je naglasak u ovoj knjizi stavljen upravo na one segmente računovodstva koji su usmjereni na generiranje, ali i upotrebu računovodstvenih informacija u upravljačke svrhe u malim i srednjim poduzećima. Knjiga je podijeljena u pet osnovnih poglavlja. U prvom poglavlju definiran je pojam malih i srednjih poduzeća te je u tom kontekstu posebno ukazano na značaj kriterija klasifikacije i njihov utjecaj na prava i obveze određenih poduzetnika, kao i na značaj malih i srednjih poduzeća u gospodarskom razvoju. Računovodstvo nije samo sebi svrhom već mora biti orijentirano korisnicima. Stoga su u drugom poglavlju detaljnije definirane specifičnosti informacijskih zahtjeva korisnika te opisane specifičnosti računovodstvenog informacijskog sustava malih i srednjih poduzeća. Nadzor nad poslovanjem također čini važnu komponentu kvalitete poslovanja i financijskog izvještavanja te su stoga također obrađeni najčešći oblici nadzora tipični upravo za mala i srednja poduzeća. Financijsko Izvještavanje predstavlja posebno značajnu, završnu, fazu računovodstvene obrade podataka. Obilježja regulative, kako nacionalne tako i međunarodne prikazana su u okviru trećeg poglavlja. Dodatna pozornost posvećena je sličnostima i razlikama između ovih regulativa kao i aktualnostima na području financijskog izvještavanja mikro poduzeća. Osim pravila koja je potrebno uvažavati prilikom generiranja računovodstvenih informacija u knjizi su, između ostalog, prikazani i načini upotrebe tih informacija posebno u području planiranja, odlučivanja i kontrole poslovnih aktivnosti. Malo i srednje poduzetništvo obuhvaća velik broj subjekta u različitim djelatnostima, organiziranih kroz različite pravne oblike. Velik broj osoba svoju poduzetničku aktivnost ostvaruje kao fizička osoba odnosno obrtnik. Budući da je ovo brojčano najzastupljeniji oblik malog poduzetništva u posljednjem poglavlju su obrađeni svi važni aspekti poslovanja obrtnika s posebnim naglaskom na specifičnosti vođenja poslovnih knjiga i izvještavanja. Na taj način su zaokruženi svi relevantni segmenti vezani uz računovodstvo u malom i srednjem poduzetništvu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nikolina Dečman (autor)

Avatar Url Katarina Žager (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Žager, Katarina; Dečman, Nikolina
Računovodstvo malih i srednjih poduzeća, Zagreb: Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2015 (Sveučilišni udžbenik)
Žager, K. & Dečman, N. (2015) Računovodstvo malih i srednjih poduzeća. Zagreb, Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika.
@book{book, year = {2015}, pages = {370}, keywords = {accounting system, financial reporting standards, small and medium-sized enterprises, accounting for craftsmen}, isbn = {978-953-277-097-1}, title = {Accounting for small and medium-sized enterprises}, keyword = {accounting system, financial reporting standards, small and medium-sized enterprises, accounting for craftsmen}, publisher = {Hrvatska zajednica ra\v{c}unovo\dja i financijskih djelatnika}, publisherplace = {Zagreb} }