Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 761198

Poslovni informacijski sustavi kontejnerskih terminala


Naglić, Matea; Tijan, Edvard; Aksentijević, Saša
Poslovni informacijski sustavi kontejnerskih terminala // Zbornik radova IKT BEZBEDNOST 2015 / Slović, Slobodan (ur.).
Beograd, Srbija: Visoka škola strukovnih studija za ekonomiju i upravu, Centar za ekonomska istraživanja (CEIB) Beograd, 2015. str. 95-114 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Poslovni informacijski sustavi kontejnerskih terminala
(Container terminal business information systems)

Autori
Naglić, Matea ; Tijan, Edvard ; Aksentijević, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova IKT BEZBEDNOST 2015 / Slović, Slobodan - Beograd, Srbija : Visoka škola strukovnih studija za ekonomiju i upravu, Centar za ekonomska istraživanja (CEIB) Beograd, 2015, 95-114

ISBN
978-86-86745-53-8

Skup
Međunarodna naučno stručna konferencija IKT bezbednost 2015

Mjesto i datum
Kladovo, Srbija, 14-16.05.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Poslovni informacijski sustavi; kontejnerski terminali
(Business information systems; Container terminals)

Sažetak
Informacijsko – komunikacijska tehnologija duže je vrijeme najznačajniji indikator razvoja i upravljanja u gotovo svim područjima ljudske djelatnosti. Dobar informacijski sustav neophodan je dio uspješnog poslovnog sustava. S tim u vezi, kako bi poslovni sustav mogao opstati, on mora posjedovati adekvatan informacijski sustav s konkretnim informacijskim aktivnostima. Poslovni informacijski sustav ključni je informacijski sustav za poslovanje svakog poduzeća, a predstavlja središnje mjesto na kojemu se unose, prate, analiziraju i čuvaju podaci o poslovanju svakog poduzeća. Kako bi uspješno mogao obavljati svoje funkcije i ostvariti svoje ciljeve, informacijski sustav predstavlja sintezu pet međusobno povezanih i usklađenih elemenata, a to su: hardware, software, lifeware, orgware i netware. Informacijske tehnologije na kontejnerskim terminalima osnova su za implementaciju suvremenih logističkih procesa. Informacijske i komunikacijske tehnologije (eng. ICT - Information and Communications Technology) posjeduju veliki potencijal za uporabu u različitim poslovnim aktivnostima na kontejnerskim terminalima. Kao jedna od najvažnijih uloga informacijsko - komunikacijskih tehnologija ističe se mogućnost njihovog povezivanja s drugim subjektima u lučkoj zajednici, stvarajući na taj način elektroničku zajednicu lučkog sustava (eng. Port Community System). Inteligentni transportni sustav može se definirati kao holistička, upravljačka i informacijsko - komunikacijska nadgradnja klasičnog sustava prometa i transporta kojim se postiže znatno poboljšanje performansi, odvijanje prometa, učinkovitiji transport putnika i roba, poboljšanje sigurnosti u prometu, udobnost i zaštita putnika te manje onečišćenje okoliša. Temeljna značajka novog pristupa je primjena suvremenih tehnologija za realizaciju navedenih ciljeva. Sustavi nadzora i zaštite kritične infrastrukture važan su dio opisanog koncepta prometa i transporta. Kontejnerski terminali pripadaju posebno osjetljivom segmentu kritične infrastrukture, uslijed potrebe za zaštitom od neželjenog ponašanja i djelovanja. Sumirajući navedeno, može se zaključiti da se za unaprjeđenje upravljanja na kontejnerskom terminalu primjenjuju napredne informacijske i komunikacijske tehnolgija kao ključni indikatori za osiguravanje neprekinutog tijeka prijevoznog poduhvata. Predmet istraživanja ovog rada je analiza poslovnih informacijskih sustava koji se primjenjuju na terminalima. Osim toga, ovim se radom nastoji prikazati uloga i značaj tih sustava na poslovanje kontejnerskog terminala. Iz prethodno navedenog predmeta istraživanja proizlazi i svrha ovog rada, a to je utvrditi bitne elemente poslovnih informacijskih sustava kao i kontejnerskih terminal te pritom objasniti utjecaj informacijsko – komunikacijske tehnologije na poboljšanje i razvoj kvalitete poslovanja.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Tehnologija prometa i transport, Ekonomija, Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pomorski fakultet, Rijeka