Senzorička valorizacija plodova kruške (CROSBI ID 334767)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bencarić, Marko
Duralija, Boris
hrvatski
Senzorička valorizacija plodova kruške
Istraživana je kvaliteta plodova pet sorata kruške (Abbe Fetel, Conference, Williams, Dr. Jules Guyot i Nashi sorta), koje su sačinjavale ponudu na zagrebačkom tržištu, u jesen 2001. godine. Kvaliteta je ocjenjivana senzoričkim testom te fizikalno-kemijskom analizom plodova. Degustacija je održana na Agronomskom fakultetu, a degustatori su bili studenti. Dobiveni podaci statistički su obrađeni i međusobno uspoređeni. Najvišu ukupnu ocjenu dobila je sorta Williams, iako su organoleptička svojstva najbolje ocjenjena za sortu Conference, a vanjska za Dr. Jules Guyot. Najlošije je ocijenjena Nashi sorta, koja se svojom kvalitetom značajno razlikuje od svih ostalih istraživenih sorti.
Pyrus sp.; sorta; kvaliteta ploda; senzorički test
nije evidentirano
engleski
Sensory valorization of pear fruits
nije evidentirano
Pyrus sp.; cultivar; fruit quality; sensory panel rating
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
01.07.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb