Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama (CROSBI ID 218250)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ljubić, Anamarija ; Jurić, Anita ; Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama
Tretiranje hrane ultrazvukom je relativno novi način procesiranja hrane, a razvijen je u posljednja dva desetljeća. Koristi se, između ostalog, prilikom fermentacije mlijeka, za smanjenje broja štetnih mikroorganizama, ali i za stimulaciju rasta probiotičkih bakterija u mlijeku, a naročito bifidobakterija. Najčešće korištene probiotičke kulture pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda jesu upravo bifidobakterije. Glavni problem njihove upotrebe je što mlijeko nije prirodna sredina za njihov rast i preživljavanje stoga je njihovo korištenje u fermentaciji mlijeka ograničeno. Pokazalo se da primjena ultrazvuka visokog intenziteta može skratiti trajanje fermentacije kod mlijeka fermentiranog s B. infantis, B. brevi i B. animalis subsp. lactis. Isto tako, pokazalo se da je mehanizam stimulacije rasta bifidobakterija ultrazvučnim tretiranjem povezan s kinetikom ugljikohidrata i organskih kiselina tijekom fermentacije. Cilj ovoga rada je prikazati kako upotrebom ultrazvuka visokog intenziteta dolazi do stimulacije rasta bifidobakterija u mlijeku, a samim time do ubrzanja procesa fermentacije.
fermentacija mlijeka; ultrazvuk; probiotičke bakterije; bifidobakterije
nije evidentirano
engleski
Effect of high intensity ultrasound on the milk fermentation by bifidobacteria
nije evidentirano
milk fermentation; ultrasound; probiotic bacteria; bifidobacteria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Prehrambena tehnologija