Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama (CROSBI ID 218250)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Ljubić, Anamarija ; Jurić, Anita ; Lisak Jakopović, Katarina Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama // Mljekarstvo, 65 (2015), 2; 71-80. doi: 10.15567/mljekarstvo.2015.0201

Podaci o odgovornosti

Ljubić, Anamarija ; Jurić, Anita ; Lisak Jakopović, Katarina

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama

Tretiranje hrane ultrazvukom je relativno novi način procesiranja hrane, a razvijen je u posljednja dva desetljeća. Koristi se, između ostalog, prilikom fermentacije mlijeka, za smanjenje broja štetnih mikroorganizama, ali i za stimulaciju rasta probiotičkih bakterija u mlijeku, a naročito bifidobakterija. Najčešće korištene probiotičke kulture pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda jesu upravo bifidobakterije. Glavni problem njihove upotrebe je što mlijeko nije prirodna sredina za njihov rast i preživljavanje stoga je njihovo korištenje u fermentaciji mlijeka ograničeno. Pokazalo se da primjena ultrazvuka visokog intenziteta može skratiti trajanje fermentacije kod mlijeka fermentiranog s B. infantis, B. brevi i B. animalis subsp. lactis. Isto tako, pokazalo se da je mehanizam stimulacije rasta bifidobakterija ultrazvučnim tretiranjem povezan s kinetikom ugljikohidrata i organskih kiselina tijekom fermentacije. Cilj ovoga rada je prikazati kako upotrebom ultrazvuka visokog intenziteta dolazi do stimulacije rasta bifidobakterija u mlijeku, a samim time do ubrzanja procesa fermentacije.

fermentacija mlijeka; ultrazvuk; probiotičke bakterije; bifidobakterije

nije evidentirano

engleski

Effect of high intensity ultrasound on the milk fermentation by bifidobacteria

nije evidentirano

milk fermentation; ultrasound; probiotic bacteria; bifidobacteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65 (2)

2015.

71-80

objavljeno

0026-704X

10.15567/mljekarstvo.2015.0201

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice
Indeksiranost