Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 760984

Oskoruša: važnost, uporaba i uzgoj


Drvodelić, Damir; Jemrić, Tomislav; Oršanić, Milan
Oskoruša: važnost, uporaba i uzgoj, Zagreb: Sveučilište u Zagrebu-Šumarski fakultet, 2015 (monografija)


Naslov
Oskoruša: važnost, uporaba i uzgoj
(Service tree: importance, use and cultivation)

Autori
Drvodelić, Damir ; Jemrić, Tomislav ; Oršanić, Milan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Sveučilište u Zagrebu-Šumarski fakultet

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
182

ISBN
978-953-292-036-9

Ključne riječi
oskoruša; razmnožavanje sjemenom; razmnožavanje cjepljenjem; uzgajanje za drvo; uzgajanje za plod
(Service tree; seed propagation; grafting propagation; cultivation for wood; cultivation for fruit)

Sažetak
U ovoj monografiji, kroz 16 poglavlja i niz potpoglavlja, prikazana je oskoruša kao drvo prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Opisana je botanička pripadnost oskoruše i njezina dendrološka svojstva. Posebno je zanimljivo poglavlje o podrijetlu roda Sorbus L. Prikazana su najstarija i najveća stabla oskoruše u svijetu i u Republci Hrvatskoj. Posebno poglavlje bavi se prirodnom rasprostranjenošću ove vrste u svijetu i u Republici Hrvatskoj. Istaknuta je uporaba oskoruše iz svih aspekata, počevši od onoga najvažnijeg, a to je drvo, preko njezine ukrasne vrijednosti, plodova i na kraju ekološke uloge u šumskim sastojinama. Monografija donosi zanimljive spoznaje o ekološkim zahtjevima oskoruše. Poglavlje razmnožavanje oskoruše sadrži niz potpoglavlja kako bi čitatelji dobili informacije o svim do sada poznatim načinima razmnožavanja te sami mogli uzgojiti ovu vrijednu vrstu šumske voćkarice. U ovom poglavlju izneseni su podaci višegodišnjih domaćih istraživanja. Detaljno je prikazana rasadnička proizvodnja sadnica s nizom potpoglavlja kako bi čitateljima bile što razumljivije razlike u tehnologiji uzgoja sadnica sjemenom i cijepljenjem. U posebnom potpoglavlju govori se o bolestima oskoruše u rasadniku i o mjerama njihovog suzbijanja. Donose se i novija istraživanja o utjecaju ektomikoriznih gljiva i pozitivnih mikroorganizama na kakvoću kontejnerskih sadnica. U poglavlju o uzgajanju oskoruše prikazane su dosada poznate sorte te uzgajanje za dobivanje visokokvalitetnoga drva i plodova. U potpoglavlju o sadnji opisan je način sadnje sadnica pri podizanju voćnjaka oskoruše. Objašnjeni su uzgojni oblici za oskorušu poput obične i popravljene piramide. Posebno je razrađena metodologija održavanja tla i nasada te zaštita od biljnih bolesti i štetnika. Poglavlje o berbi i čuvanju ploda govori o optimalnom vremenu za sakupljanje plodova, postupcima za umeđivanje plodova i njihovom čuvanju. U monografiji su posebno istaknute oplemenjivačke mjere koje treba poduzeti s ciljem dobivanja novih sorti. Nastojalo se prikazati oskorušu kroz mitologiju, poznate legende i narodna vjerovanja. Posebno je zanimljivo potpoglavlje u kojemu se spominje ime oskoruše u književnim djelima ili ono s prikazom oskoruše na poštanskim markicama. Monografija završava s poglavljem o proizvodima i hrani od oskoruše gdje se mogu pronaći mnogi recepti s oskorušom te načini dobivanja različitih i skupocjenih proizvoda od ove stare i zaboravljene voćkarice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milan Oršanić (autor)

Avatar Url Tomislav Jemrić (autor)

Avatar Url Damir Drvodelić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Drvodelić, Damir; Jemrić, Tomislav; Oršanić, Milan
Oskoruša: važnost, uporaba i uzgoj, Zagreb: Sveučilište u Zagrebu-Šumarski fakultet, 2015 (monografija)
Drvodelić, D., Jemrić, T. & Oršanić, M. (2015) Oskoruša: važnost, uporaba i uzgoj. Zagreb, Sveučilište u Zagrebu-Šumarski fakultet.
@book{book, year = {2015}, pages = {182}, keywords = {Service tree, seed propagation, grafting propagation, cultivation for wood, cultivation for fruit}, isbn = {978-953-292-036-9}, title = {Service tree: importance, use and cultivation}, keyword = {Service tree, seed propagation, grafting propagation, cultivation for wood, cultivation for fruit}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu-\v{S}umarski fakultet}, publisherplace = {Zagreb} }