Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 760861

Kemijski sastav sirovog sojinog ulja proizvedenog iz novih kultivara


Škevin, Dubravka; Pospišil, Ana; Kraljić, Klara; Obranović, Marko; Knezović, Nina; Balać, Tanja
Kemijski sastav sirovog sojinog ulja proizvedenog iz novih kultivara // Proceedings of the 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski Fakultet, 2015. str. 324-328 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Kemijski sastav sirovog sojinog ulja proizvedenog iz novih kultivara
(Chemical composition of crude soybean oil produced from new cultivars)

Autori
Škevin, Dubravka ; Pospišil, Ana ; Kraljić, Klara ; Obranović, Marko ; Knezović, Nina ; Balać, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of the 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski Fakultet, 2015, 324-328

ISBN
978-953-7878-28-3

Skup
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16-20.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Soja; novi kultivari; sastav masnih kiselina; steroli; tokoferoli
(Soybean; cultivar; fatty acids; sterols; tocopherols)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj novih kultivara soje na sastav sojinog ulja ; sastav masnih kiselina, sterola i tokoferola. Ulje je proizvedeno ekstrakcijom po Soxhletu. Kultivar je imao značajan utjecaj na udjel pojedinačnih i ukupnih sterola, pojedinačnih i ukupnih tokoferola, na udjel palmitinske, stearinske, oleinske, linolne, α-linolenske, arahinske i behenske masne kiseline, na omjere polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) i ukupnih tokoferola, kao i na omjere PUFA i svakog pojedinačnog tokoferola. Ulja kultivara koji su prisutni na tržištu i ulja novih kultivara proizvedenih oplemenjivanjem razlikuju se u prosječnom sastavu masnih kiselina, sterola i tokoferola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb