Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 760857

Utjecaj postupka kondicioniranja na oksidacijsku stabilnost nerafiniranih ulja konoplje


Škevin, Dubravka; Pospišil, Milan; Obranović, Marko; Kraljić, Klara; Brckan Jelena; Katić, Mihaela
Utjecaj postupka kondicioniranja na oksidacijsku stabilnost nerafiniranih ulja konoplje // Proceedings of the 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski Fakultet, 2015. str. 319-323 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj postupka kondicioniranja na oksidacijsku stabilnost nerafiniranih ulja konoplje
(Influence of production parameters on the chemical composition of unrefined hempseed oil)

Autori
Škevin, Dubravka ; Pospišil, Milan ; Obranović, Marko ; Kraljić, Klara ; Brckan Jelena ; Katić, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of the 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski Fakultet, 2015, 319-323

ISBN
978-953-7878-28-3

Skup
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16-20.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Ulje konoplje; sastav masnih kiselina; tokoferoli; oksidacijska stabilnost
(Hempseed oil; fatty acid composition; tocopherol; oxidative stability)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj parametara proizvodnje ulja na sastav masnih kiselina, udjel i sastav nekih bioaktivnih komponenata kao i na oksidacijsku stabilnost nerafiniranih ulja konoplje. U radu su provedena ispitivanja na uzorcima ulja konoplje proizvedenih laboratorijskim postupkom na dva različita načina. U proizvedenim uzorcima ulja određen je peroksidni broj, udio tokoferola i pigmenata te sastav masnih kiselina. Analize su pokazale da primijenjeni postupci proizvodnje ne narušavaju oksidacijsku stabilnost proizvedenih uzoraka ulja, a nerafinirana ulja imaju veći udjel visokovrijednih bioaktivnih komponenti u odnosu na hladno prešana ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb