Zašto proizvoditi suncokret? (CROSBI ID 218217)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Markulj, Antonela ; Liović, Ivica ; Mijić, Anto ; Sudarić, Aleksandra ; Josipović, Ana ; Matoša Kočar, Maja
hrvatski
Zašto proizvoditi suncokret?
Suncokret (Helianthus annuus L.) je ratarska kultura od krucijalne važnosti za proizvodnju jestivog ulja, kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj. U razdoblju 2004. - 2013. godine, suncokret se u svijetu uzgajao na prosječno 24 milijuna hektara godišnje s prosječnim urodom zrna od 1, 40 t/ha. U Republici Hrvatskoj se u navedenom razdoblju, suncokret uzgajao na prosječno 33 086 hektara godišnje pri čemu je ostvaren prosječan urod zrna od 2, 55 t/ha. U Poljoprivrednom institutu Osijek, osnovni cilj rada na oplemenjivanju suncokreta je stvaranje hibrida visokog i stabilnog uroda zrna i sadržaja ulja te hibrida široke adaptabilnosti. Razvoj domaćih hibrida, dobrih agronomskih svojstava, doprinosi unapređenju domaće proizvodnje i prerade suncokreta. Povećanje obradivih poljoprivrednih površina, primjena suvremene tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji, korištenje visoko produktivnih hibrida poboljšane kvalitete zrna, omogućit će veću i sigurniju proizvodnju kvalitetne hrane. Proizvodi od suncokreta su visoke hranidbene i ljekovite vrijednosti pa redovitom konzumacijom njegovih proizvoda doprinosimo prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti.
suncokret ; proizvodnja ; urod zrna ; hrana ; okoliš
nije evidentirano
engleski
Why grow sunflower?
nije evidentirano
sunflower ; production ; grain yield ; food ; environment
nije evidentirano