Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 760814

Dječji kriminalistički romani Pavla Pavličića


Riman, Kristina; Šarkanj, Danijela
Dječji kriminalistički romani Pavla Pavličića // Nove smjernice u odgoju i obrazovanju / Znanstveni prinosi Dragutina Rosandića / Brala-Mudrovčić, Jasminka (ur.).
Gospić: Sveučilište u Zadru, Odjel za nastavničke studije u Gospiću, 2017. str. 317-330 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Dječji kriminalistički romani Pavla Pavličića
(Children's Crime Novels Written by Pavao Pavličić)

Autori
Riman, Kristina ; Šarkanj, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Nove smjernice u odgoju i obrazovanju / Znanstveni prinosi Dragutina Rosandića / Brala-Mudrovčić, Jasminka - Gospić : Sveučilište u Zadru, Odjel za nastavničke studije u Gospiću, 2017, 317-330

ISBN
978-953-331-122-7

Skup
V. dani Šime i Ante Starčevića : Nove smjernice u odgoju i obrazovanju / Znanstveni prinosi Dragutina Rosandića u okviru

Mjesto i datum
Gospić, Hrvatska, 07-08.05.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Književnost za djecu ; dječji kriminalistički roman ; Pavao Pavličić
(Literature for children ; children's crime novel ; Pavao Pavlicic)

Sažetak
Posebnost književnosti za djecu i mladež u velikoj mjeri počiva na recepcij- skim mogućnostima pretpostavljene publike. U skladu s tim književne vrste koje se javljaju u književnosti za odrasle u određenoj se mjeri prilagođavaju dječjem uzrastu. Kriminalistički roman namijenjen je odrasloj čitalačkoj publici i odlikuje se čvrstim i strogim zakonitostima žanra. Prilagodbu značajki kriminalističkog romana za odrasle zahtjevima i potrebama recepcije djece i mladih, Ivan Kušan je započeo korištenjem elemenata kriminalističke proze u romanima o Koku. Pavao Pavličić, autor kriminalističkih romana za odrasle, napisao je i niz kriminalističkih romana za djecu i mlade, kojima je osuvremenio ovu književnu vrstu. U radu se promatraju dječji kriminalistički romani Trojica u Trnju, Petlja i Zeleni tigar, djela u kojima se očituje otklon od kriminalističkih romana za odrasle i uspostava pravila kriminalističkog žanra u hrvatskoj književnosti za djecu i mladež.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pedagogija, FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Autor s matičnim brojem:
Kristina Riman, (278571)