Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 760389

Prilog provjeri kriterijske valjanosti Hrvatskog testa integriteta


Jerneić, Željko; Tonković Grabovac, Maša
Prilog provjeri kriterijske valjanosti Hrvatskog testa integriteta // 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka (ur.).
Zagreb: Grafički zavod Hrvatske, 2015. str. 251-251 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Prilog provjeri kriterijske valjanosti Hrvatskog testa integriteta
(A contribution to criterion validation of Croatian integrity test)

Autori
Jerneić, Željko ; Tonković Grabovac, Maša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
22. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka - Zagreb : Grafički zavod Hrvatske, 2015, 251-251

Skup
22. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.-18.04.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Hrvatski test integriteta; kriterijska valjanost; testovi integriteta; integritet; nepoželjno organizacijsko ponašanje
(Croatian integrity test; criterion validity; integrity tests; integrity; counterproductive work behavior)

Sažetak
Dosadašnja istraživanja su utvrdila da testovi integriteta predstavljaju valjane i korisne mjerne instrumente za različite dijagnostičke i prognostičke svrhe u području psihologije rada i organizacijske psihologe. Osim što dobro predviđaju opću radnu uspješnost, testovi integriteta predstavljaju efikasne prediktore nepoželjnog organizacijskog ponašanja kao što su krađe, verbalne prijetnje i zlostavljanje drugih, neopravdani izostanci s posla i kašnjenja ili neki drugi oblici interpersonalne i organizacijske devijantnosti. Budući da za takvim testovima u istraživanjima i praksi upravljanja ljudskim potencijalima postoji velika potreba i kod nas, konstruirali smo Hrvatski test integriteta (HTI- LS ; Tonković i Jerneić, 2012). Test se sastoji od dvije skale. Skala HTI-L se temelji na mjerenju ličnosti, a skala HTI-S se temelji na mjerenju stavova. Dosad provedene provjere pokazuju da obje skale, kao i test u cjelini, imaju primjerene metrijske karakteristike i konstruktnu valjanost. U ovom radu prikazani su rezultati dodatnih provjera. Cilj nam je bio prikazati nalaze istraživanja dobivene u ispitivanju kriterijske valjanosti HTI-LSa. Kriterijsku valjanost testa ispitali smo u različitim situacijama primjene na nekoliko uzoraka studenata Sveučilišta u Zagrebu, koji su ukupno brojali preko 1000 sudionika. Uz Hrvatski test integriteta, studenti su odgovorili na pitanja o svojoj uspješnosti u studiju i priznanjima registriranih i neregistriranih nepoželjnih ponašanja. Također, za dio studenata prikupili smo podatke i o nekim objektivnim mjerama oba kriterija. Rezultati su potvrdili da Hrvatski test integriteta značajno predviđa uspjeh u studiju i studentska nepoželjna organizacijska ponašanja. Povrh toga, za neke mjere uspjeha u studiju i nepoželjnih organizacijskih ponašanja skale integriteta su pokazale i dodanu valjanost povrh pet-faktorskog upitnika ličnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3282 - Ličnost i socijalo poželjno odgovaranje (Željko Jerneić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb