Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 760384

Motivacijske odrednice lažiranja odgovora na upitnicima ličnosti u selekcijskoj situaciji


Tonković Grabovac, Maša; Jerneić, Željko
Motivacijske odrednice lažiranja odgovora na upitnicima ličnosti u selekcijskoj situaciji // 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka (ur.).
Zagreb: Grafički zavod Hrvatske, 2015. str. 223-223 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Motivacijske odrednice lažiranja odgovora na upitnicima ličnosti u selekcijskoj situaciji
(Motivational determinants of faking on personality questionnaires in selection situation)

Autori
Tonković Grabovac, Maša ; Jerneić, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
22. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka - Zagreb : Grafički zavod Hrvatske, 2015, 223-223

Skup
22. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.-18.04.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Lažiranje odgovora; odrednice lažiranja odgovora; modeli lažiranja odgovora; upitnici ličnosti; selekcija
(Faking; faking determinants; models of faking; personality questionnaires; personnel selection)

Sažetak
Lažiranje odgovora na upitnicima ličnosti nije lako otkriti. Zato je važno utvrditi o čemu sve ovisi hoće li i u kojem stupnju pojedinci lažirati svoje odgovore. U posljednjih desetak godina predloženo je nekoliko modela koji su nastojali specificirati ključne odrednice lažiranja. Međutim, empirijske provjere modela i s njima povezanih odrednica bile su malobrojne, vrlo specifične i manjkave. Stoga je cilj ovog istraživanja bio objediniti odrednice lažiranja specificirane u različitim modelima i na cjelovit način provjeriti koje su od njih ključne za pojavu lažiranja na individualnoj razini. U skladu s općim modelom lažiranja Goffina i Boyd (2009) neposredne odrednice motivacije za lažiranjem specificirane/predložene u pojedinim modelima svrstane su u četiri kategorije: osobine ličnosti, aspekti moralnog sklopa, kontekstualni čimbenici te doživljena sposobnost lažiranja odgovora. Upitnike pomoću kojih su operacionalizirane motivacijske odrednice lažiranja sudionici istraživanja (N=393) rješavali su samo u iskrenoj situaciji odgovaranja. S druge strane, jedan petfaktorski upitnik ličnosti sudionici su rješavali u dva navrata. Prvi put u situaciji iskrenog odgovaranja, a drugi put nakon mjesec dana u simuliranoj selekcijskoj situaciji. Razlika u rezultatima svakog pojedinog sudionika na upitniku ličnosti u iskrenoj i selekcijskoj situaciji predstavljala je direktnu mjeru individualnog stupnja lažiranja. S dobivenim podacima provedene su regresijske i strukturalne analize. Rezultati provedenih analiza potvrdili su postojanje značajnih odrednica lažiranja odgovora unutar svake pretpostavljene kategorije. Uz specificiranje ključnih motivacijskih odrednica, doprinos ovoga istraživanja jest i bolje razumijevanje njihovih međusobnih odnosa u predviđanju lažiranja odgovora u upitnicima ličnosti. Praktične implikacije rezultata odnose se na poboljšanje strategija suočavanja s lažiranjem odgovora u realnim selekcijskim situacijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3282 - Ličnost i socijalo poželjno odgovaranje (Željko Jerneić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb