Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 760216

SINTEZA I FOTOKEMIJSKE TRANSFORMACIJE 2- I 3-[4-(2-VINILFENIL)BUTA-1, 3-DIENIL]TIOFENA


Šagud, Ivana; Marinić, Željko; Škorić, Irena
SINTEZA I FOTOKEMIJSKE TRANSFORMACIJE 2- I 3-[4-(2-VINILFENIL)BUTA-1, 3-DIENIL]TIOFENA // XXIV. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA, Knjiga sažetaka / Ukić, Š. ; Bolanča, T. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa / Hrvatsko kemijsko društvo,, 2015. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
SINTEZA I FOTOKEMIJSKE TRANSFORMACIJE 2- I 3-[4-(2-VINILFENIL)BUTA-1, 3-DIENIL]TIOFENA
(SYNTHESIS AND PHOTOCHEMICAL TRANSFORMATIONS OF 2- AND 3-[4-(2-VINYLPHENYL)BUTA-1, 3-DIENYL]THIOPHENE)

Autori
Šagud, Ivana ; Marinić, Željko ; Škorić, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
XXIV. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA, Knjiga sažetaka / Ukić, Š. ; Bolanča, T. - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa / Hrvatsko kemijsko društvo,, 2015

Skup
XXIV. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.-24.4.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Butadien; fotokemija; tiofen
(Butadiene; photochemistry; tiophene)

Sažetak
Unutar naše grupe napravljena je studija ponašanja raznih butadienskih derivata, gdje je energija potrebna za reakciju dovedena ili fotokemijski ili termičkim putem. Studirani butadienski derivati pokazali su raznoliko ponašanje u pobuđenom stanju pri čemu je izoliran i u potpunosti okarakteriziran veliki broj novih bicikličkih produkata. S obzirom da je biciklo[3.2.1]oktanski kostur prisutan u velikom broju biološki aktivnih spojeva izoliranih iz prirode odlučili smo proširiti dosadašnja istraživanja. Kao jedan od smjerova daljnjeg istraživanja ovog širokog područja odlučili smo se za zamjenu benzenske jezgre heterocikličkom (tiofenskom)jezgrom. U tu svrhu sintetizirani su 2- i 3-[4-(2-vinilfenil)buta-1, 3-dienil]tiofeni. Razvijena su dva zasebna sintetska puta u svrhu povećanja ukupnog iskorištenja. S obzirom na sintezu nastaju dva izomera svakog spoja i to cis, cis- i cis, trans-izomer koji su razdvojeni i okarakterizirani. Također su provedena ispitivanja u pobuđenom stanju koja su dala uvid u ponašanje derivata i omogućila preparativne sinteze novih bicikličkih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-0982933-2926 - Heteropolicikli, strukturne osnove za bioaktivne spojeve. Sinteza i fotokemija (Irena Škorić, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb