Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Otkrivanje patvorenja pčelinjeg voska metodom infracrvene spektroskopije (CROSBI ID 623657)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Svečnjak, Lidija ; Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan ; Vinceković, Marko ; Tlak Gajger, Ivana ; Baranović, Goran Otkrivanje patvorenja pčelinjeg voska metodom infracrvene spektroskopije // Zbornik sažetaka Pete nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - više od proizvodnje / Lušić, Dražen ; Pavičić Žeželj, Sandra (ur.). Rijeka: Biopčela, Rijeka, 2015. str. 11-12

Podaci o odgovornosti

Svečnjak, Lidija ; Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan ; Vinceković, Marko ; Tlak Gajger, Ivana ; Baranović, Goran

hrvatski

Otkrivanje patvorenja pčelinjeg voska metodom infracrvene spektroskopije

Iako je patvorenje pčelinjeg voska dugo prisutan i rastući problem u svijetu, a na tržištu postoji već preko 15 supstanci kojima se patvori pčelinji vosak, još uvijek nema međunarodno propisanih standardiziranih analitičkih metoda za rutinsku kontrolu njegove autentičnosti. Postojeće analitičke metode predložene od strane Međunarodne komisije za med (International Honey Commission, IHC) definiraju kriterije sastava i kakvoće pčelinjeg voska temeljem utvrđivanja 10 klasičnih fizikalno-kemijskih parametara. Međutim, istraživanjima je dokazano kako postoje brojna odstupanja od propisanih graničnih vrijednosti, jer temperatura iznad 100°C (kojoj je svakako izložen pčelinji vosak tijekom proizvodnog procesa izrade satnih osnova), mijenja vrijednosti ovih parametara, te time narušava pouzdanost rezultata (Tulloch, 1973 ; Bernal i sur., 2005). Nedavno provedene studije izvodljivosti infracrvene (infrared, IR) spektroskopije za otkrivanje patvorenja pčelinjeg voska (Maia i sur., 2013 ; Svečnjak i sur., 2015) pokazale su kako spomenuta metoda pouzdano detektira četiri najčešće korištenih patvorina pčelinjeg voska na EU tržištu (parafina, mikrokristalnog voska, loja i stearinske kiseline). Cilj je ovog istraživanja bio razviti i uspostaviti analitičku proceduru koja omogućuje pouzdano i brzo određivanje autentičnosti pčelinjeg voska navedenom spektroskopskom tehnikom pokrivajući cijeli raspon patvorenja (5-100%), kako bi se tehnika dovela do razine primjenjivosti za rutinsku kontrolu kakvoće. Kako bi se kreirala baza referentnih uzoraka autentičnog pčelinjeg voska, patvorina i njihovih smjesa specifičnog kemijskog profila, prikupljeni su i snimljeni uzorci djevičanskog pčelinjeg voska iz pokusnih pčelinjih zajednica, odabranih patvorina s tržišta, te njihovih smjesa za koje su izrađene kalibracijske krivulje. Metoda je validirana na temelju 71 uzorka satnih osnova prikupljenih s domaćeg i inozemnog tržišta (od proizvođača satnih osnova i/ili u specijaliziranim trgovinama). Radi usporedbe s rezultatima predloženih metoda (IHC), provedene su i analize odabranih fizikalno-kemijskih parametara. Spektroskopskom je analizom utvrđeno kako je većina analiziranih uzoraka satnih osnova (80%) bila patvorena parafinom, čiji se udio kretao od 5% do 93%. Samo 14 od 71 uzorka (20%) identificirano je kao autentični pčelinji vosak. Rezultati su pokazali kako je većina satnih osnova (44%) bila patvorena sa 5-20% parafina, dok je u 28% uzoraka uvtrđena viša razina patvorenja (> 46% parafina).

patvorenje pčelinjeg voska; infracrvena spektroskopija; parafin

nije evidentirano

engleski

Detection of beeswax adulteration by infrared spectroscopy

nije evidentirano

beeswax adulteration; infrared spectroscopy; paraffin

nije evidentirano

Podaci o prilogu

11-12.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka Pete nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - više od proizvodnje

Lušić, Dražen ; Pavičić Žeželj, Sandra

Rijeka: Biopčela, Rijeka

978-953-7957-31-5

Podaci o skupu

Peta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - više od proizvodnje

predavanje

10.04.2015-10.04.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)