Utjecaj rane defolijacije na sastav i senzorne karakteristike vina sorte Cabernet Sauvignon (CROSBI ID 623645)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Bubola, Marijan ; Janjanin, Danijela ; Plavša, Tomislav ; Užila, Zoran ; Lukić, Igor ; Peršurić, Đordano ; Staver, Mario ; Damijanić, Kristijan
hrvatski
Utjecaj rane defolijacije na sastav i senzorne karakteristike vina sorte Cabernet Sauvignon
Cilj ovog istraživanja bio je istražiti utjecaj rane defolijacije na sastav i senzorne karakteristike vina sorte Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.). Ranom defolijacijom uklonjeno je šest bazalnih listova po mladici pred sam početak cvatnje, dok kod kontrolnog tretmana nije provedena defolijacija. Primjena rane defolijacije rezultirala manjim brojem bobica po grozdu uslijed slabije oplodnje i posljedično manjim prinosom po trsu u odnosu na kontrolni tretman. Vino proizvedeno od grožđa iz tretmana rane defolijacije sadržavalo je viši udio alkohola, ukupnih fenola, ukupnih antocijana i imalo je jači intenzitet boje u odnosu na kontrolni tretman. Senzornom analizom utvrđeno je da je vino iz tretmana rane defolijacije imalo naglašenije voćne i začinske mirise te izraženiju kompleksnost u odnosu na kontrolni tretman, dok su vegetativne arome bile naglašenije kod kontrolnog tretmana. Vino iz tretmana rane defolijacije je na okusu imalo izraženiju punoću i trajnost te manje izražen dojam kiselosti u odnosu na kontrolni tretman. Senzornim ocjenjivanjem vina po metodi 100 bodova bolje je ocjenjeno vino iz tretmana rane defolijacije, koje dobilo 85 bodova, dok je kontrolni tretman ocijenjen s 81 bodom. Budući da se ranom defolijacijom postiže manji prinos grožđa po trsu i povećana kvaliteta vina, njena je primjena opravdana kod proizvodnje vina visoke kvalitete, koja će svojom cijenom opravdati smanjeni prinos grožđa i trošak primjene ovog zahvata.
rana defolijacija; Cabernet Sauvignon; prinos; kvaliteta vina
nije evidentirano
engleski
Impact of early defoliation on composition and sensory characteristics of Cabernet Sauvignon wines
nije evidentirano
early defoliation; Cabernet Sauvignon; yield; wine sensory characteristics
nije evidentirano
Podaci o prilogu
43-44.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU", Sažetci radova
Jelčić, D., Jakobović, S.
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi
978-953-347-008-5
Podaci o skupu
Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU
predavanje
20.11.2014-21.11.2014
Požega, Hrvatska