Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 759768

Znanstveno mišljenje o prisutnosti ftalata u hrani


Puntarić, Dinko; Bošnir, Jasna; Šercer, Mladen; Ščetar, Mario; Dimitrov, Nino
Znanstveno mišljenje o prisutnosti ftalata u hrani, 2014. (znanstveno mišljenje).


Naslov
Znanstveno mišljenje o prisutnosti ftalata u hrani
(Scientific opinion on the presence of phthalates in food)

Autori
Puntarić, Dinko ; Bošnir, Jasna ; Šercer, Mladen ; Ščetar, Mario ; Dimitrov, Nino

Izvornik
Hrvatska agencija za hranu

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, znanstveno mišljenje

Godina
2014

Ključne riječi
Ftalati ; endokrini disruptori ; GC-MS ; TDI vrijednosti ; procjena rizika
(Phthalates ; endocrine disruptors ; GS-MS ; TDI values ; risk assessment)

Sažetak
Ftalati (diesteri ftalatne kiseline) kemijski su spojevi, koji se prvenstveno koriste kao plastifikatori ili omekšavala, tj. u svrhu poboljšanja savitljivosti različitih vrsta plastika. Njihova prisutnost je otkrivena u prehrambenim proizvodima u koje dospijevaju migracijom iz okoline. Tijekom zadnjih desetak godina, ftalati su u fokusu svjetske javnosti zbog mogućih štetnih učinaka kako na okoliš, tako i na ljudsko zdravlje. Ftalati mogu imati toksičan učinak na jetru, bubrege i reproduktivni sustav te mogu djelovati kao endokrini disruptori. Također, mogu oštećivati respiratorni sustav, uzrokujući astmu i rinitis te štetno djelovati na kožu. U Republici Hrvatskoj do sada nije bilo provedeno istraživanje ovakvog obujma koje je istraživalo prisutnost ftalata, napose u krutoj hrani te je ovo prvo takve vrste. Za potrebe ovog znanstvenog mišljenja ftalati su u hrani određivani primjenom vezanog sustava plinske kromatografije i spektrometrije masa (GC- MS). Ukupno je bilo analizirano 43 uzorka različitih prehrambenih proizvoda na prisutnost 7 različitih ftalata. U 14 uzoraka je utvrđena prisutnost barem jednog ftalata te je slijedom toga napravljena procjena rizika koja je uključivala izračun izloženosti ftalatima putem prehrane te usporedbu s postavljenim TDI vrijednostima za pojedine ftalate. Kako su se sve vrijednosti izloženosti kretale unutar TDI vrijednosti, zaključeno je da ne postoji potencijalan rizik utjecaja ftalata na zdravlje ljudi u ispitivanim uzorcima ove studije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija

Citiraj ovu publikaciju

Puntarić, Dinko; Bošnir, Jasna; Šercer, Mladen; Ščetar, Mario; Dimitrov, Nino
Znanstveno mišljenje o prisutnosti ftalata u hrani, 2014. (znanstveno mišljenje).
Puntarić, D., Bošnir, J., Šercer, M., Ščetar, M. & Dimitrov, N. (2014) Znanstveno mišljenje o prisutnosti ftalata u hrani. Hrvatska agencija za hranu. Znanstveno mišljenje.
@unknown{unknown, year = {2014}, keywords = {phthalates, endocrine disruptors, GS-MS, TDI values, risk assessment}, title = {Scientific opinion on the presence of phthalates in food}, keyword = {phthalates, endocrine disruptors, GS-MS, TDI values, risk assessment} }