Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Palijativna skrb – brinimo zajedno (CROSBI ID 746283)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Đorđević, Veljko ; Braš, Marijana ; Brajković, Lovorka Palijativna skrb – brinimo zajedno / Đorđević, Veljko ; Braš, Marijana ; Brajković, Lovorka (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2014. 394..

Podaci o odgovornosti

Đorđević, Veljko ; Braš, Marijana ; Brajković, Lovorka

Đorđević, Veljko ; Braš, Marijana ; Brajković, Lovorka

hrvatski

Palijativna skrb – brinimo zajedno

Priručnik je ovo stalnog medicinskog usavršavanja, nastao kao zbirka nastavnih tekstova nakon održanog drugog poslijediplomskog tečaja prve kategorije pod nazivomOsnove palijativne medicine u Centru za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u proljeće 2014. godine. Glavna tema priručnika je multidisciplinarni pristup u palijativnoj medicini i palijativnoj skrbi. U knjizi sudjeluje ukupno 123 autora iz Hrvatske, Italije, Austrije, Velike Britanije i SAD-a. U prvom dijelu priručnika nalaze se stručni članci s osnovnim informacijama o palijativnoj medicini, oblikovanju musltidisciplinarnog tima i mreže palijativne skrbi te važnosti komunikacije u palijativnoj skrbi. U ovaj su dio uklopljenje i preporuke Europskog udruženja za palijativnu skrb objavljene u European Journal of Palliative Care, 2013. – 1. i 2. dio, pod naslovom Ključne kompetencije u palijativnoj skrbi: Bijela knjiga Europskog udruženja za palijativnu skrb o obrazovanju u području palijativne skrbi. U drugom su dijelu priručnika detaljno obrađene uloge i kompetencije pojedinih članova multidisciplinarnog palijativnog tima (liječnika obiteljske medicine i liječnika u bolničkim palijativnim timovima, medicinskih sestara, psihologa, psihijatara, socijalnih radnika, radnih terapeuta, art terapeuta, duhovnika i volontera), kao i uloge akademske zajednice, organizacija civilnog društva, farmaceutske industrije i medija. Treći dio priručnika predstavlja nekoliko primjera dobre prakse organizacije palijativne skrbi u Hrvatskoj kao i viziju mogućnosti razvoja palijativne skrbi u gotovo svim krajevima Hrvatske. U četvrtom dijelu priručnika predstavljena je mogućnost korištenja umjetnosti u palijativnoj skrbi te je predstavljen projekt Komunikacijom protiv boli. U priručniku se nalaze i brojni zapisi bolesnika i članova obitelji kojima je bila potrebna palijativna skrb.

palijativa medicina; palijativna skrb; multidisciplinarni tim

nije evidentirano

engleski

Palliative care

nije evidentirano

palliative medicine; palliative care; multidisciplinary team

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Medicinska naklada

394

2014.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-176-677-7

Povezanost rada

nije evidentirano