Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 759127

Obrada otpadnih voda iz proizvodnje maslina: Biorazgradnja i učinkovitost


Kučić, Dajana; Vuković Domanovac, Marija; Briški, Felicita
Obrada otpadnih voda iz proizvodnje maslina: Biorazgradnja i učinkovitost // XXIV. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA, Knjiga sažetaka / Ukić, Šime ; Bolanča, Tomislav (ur.).
Zagreb: HDKI/CSCE, 2015. str. 67-67 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Obrada otpadnih voda iz proizvodnje maslina: Biorazgradnja i učinkovitost
(Treatment of olive mill wastewater: Biodegradation and efficiency)

Autori
Kučić, Dajana ; Vuković Domanovac, Marija ; Briški, Felicita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
XXIV. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA, Knjiga sažetaka / Ukić, Šime ; Bolanča, Tomislav - Zagreb : HDKI/CSCE, 2015, 67-67

ISBN
978-953-6894-54-3

Skup
24. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21-24.04.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Otpadna voda iz proizvodnje maslina; aktivni mulj; fenoli
(Olive mill wastewater; activated sludge; phenols)

Sažetak
U posljednjih desetak godina u Republici Hrvatskoj te u drugim mediteranskim zemljama bilježi se znatan porast proizvodnje maslinovog ulja i usporedno s time povećanje nastalog otpada i otpadnih voda. Sastav i količina otpada ovisi o postupku dobivanja maslinovog ulja. Otpadne vode karakterizira visoko organsko opterećenje i sadržaj suspendiranih tvari te su izrazito toksične zbog visoke koncentracije fenola. Nadalje, pokazuju nisku pH-vrijednost, visoku vodljivost i tamne su boje zbog prisutnosti lignina i tanina. Sve stroži zakonski propisi vezani uz kvalitetu obrade otpadnih voda potaknuli su potrebu za unaprjeđenjem i uvođenjem novih tehnologija koje su učinkovite, ekonomski isplative te ekološki prihvatljive. Primjenjuju se različiti fizikalno-kemijski i biološki postupci obrade industrijskih otpadnih voda, kao što su adsorpcija, elektrokoagulacija, flokulacija, koagulacija te obrada aktivnim muljem. Cilj ovog rada je bio biološki obraditi otpadnu vodu, nastalu kontinuiranim procesom proizvodnje maslinovog ulja, aktivnim muljem u SBR-u radnog volumena 5 dm3 s protokom zraka od 1, 5 dm3 min-1. Vrijednost KPK/BPK omjera iznosio je 1, 74 što ukazuje da je voda biološki razgradiva. S obzirom da je takva voda visoko opterećena organskom tvari (KPK > 100 g dm-3) te iznimno toksična (TII50 = 313), prije postavljanja pokusa razrijedila se na početne koncentracije od 5 i 10 g dm-3. Početne koncentracije aktivnog mulja su iznosile 3 i 5 g dm-3. Tijekom procesa obrade pratili su se različiti čimbenici, kao što su pH-vrijednost, vodljivost, KPK, koncentracije otopljenog kisika, fenola i aktivnog mulja. Dobiveni rezultati ukazuju da aktivni mulj učinkovito uklanja organsko opterećenje i fenole iz industrijskih otpadnih voda dobivenih proizvodnjom maslinovog ulja. Postotak uklonjene organske tvari, kao i fenola, iznosio je između 80 i 90 % čime su postignute vrijednosti niže od graničnih vrijednosti emisije otpadnih voda za ispuštanje u sustav javne odvodnje. Međutim, intenzitet boje otpadne vode se nije smanjio te bi se trebala provesti daljnja istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-1251963-1968 - Aerobno kompostiranje čvrstog otpada u reaktorskom sustavu (Felicita Briški, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb