Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dolar vs. Euro – divergentni monetarni impulsi ili ekonomski fundamenti (CROSBI ID 776566)

Druge vrste radova | popularni rad

Ivanov, Marijana Dolar vs. Euro – divergentni monetarni impulsi ili ekonomski fundamenti // Računovodstvo i financije, br. 4, 2015., str.7-10. 2015.

Podaci o odgovornosti

Ivanov, Marijana

hrvatski

Dolar vs. Euro – divergentni monetarni impulsi ili ekonomski fundamenti

Sredinom ožujka 2015. tržište je naveliko testiralo paritet izjednačavanja američkog dolara i eura. Kako su investitori obeshrabreni po pitanju eura, a naklonjeni dolaru (i drugim 'sigurnim utočištima' poput švicarskog franka i britanske funte), analitičari očekuju daljnje slabljenje eura i jačanje dolara u nastavku godine pa i dostizanju razine niže od 0, 99 eura za 1 dolar kakva je zabilježena u razdoblju tehnološkog buma u SAD-u na prijelazu dva tisućljeća, odnosno godinama uvođenja eura kao zajedničke valute eurozone. Radi li se zaista o jakom dolaru koji odražava snagu američkog gospodarstva oporavljenog od dugogodišnje krize ili je u pitanju samo 'zrcalna slika' slabosti eura pokazat će vrijeme. Do tada su izvjesni daljnji valovi visoke volatilnosti na deviznom tržištu s posljedičnim efektima na sva druga globalna financijska tržišta i nestabilnost brojnih ekonomskih varijabla.

paritet dolar euro; kriza eurozone; politika kvantitativnog labavljenja

nije evidentirano

engleski

Dollar vs. Euro - divergent monetary impulses or economic fundamentals

nije evidentirano

dollar-euro parity; eurozone crisis; the policy of quantitative easing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Računovodstvo i financije, br. 4, 2015., str.7-10

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija