Higijena i sanitacija u proizvodnji maslinovog ulja (CROSBI ID 395031)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tarnai, Tena
Ačkar, Đurđica
hrvatski
Higijena i sanitacija u proizvodnji maslinovog ulja
Republika Hrvatska ima mnoge perspektive razvoja industrijskih pogona za preradu maslina u proizvodnji maslinovog ulja koje je visoke kvalitete što svjedoče mnoga priznanja maslinara na raznim smotrama. Potrebno je unaprijediti postojeće proizvodne pogone i poraditi na izgradnji novih, dodatnih proizvodnih pogona te učestalo unaprjeđivati kvalitetu maslinovog ulja. Da bi se kvaliteta mogla održati industrijski pogon mora zadovoljavati sve kriterije i udovoljiti Zakonu o hrani i drugim pravilnicima koji su za područje hrane izdani. Prvenstveno se tu radi o kvaliteti i razini sanitacije proizvodnog pogona i zaposlenika. Kako prerada u četiri faze traje relativno kratko, između jedan i dva mjeseca, potrebno je higijenu održavati na visokoj razini, a koja podrazumijeva higijenu zaposlenika, vode, zraka, strojeva i cjelokupnog pogona kao i odlaganje otpada nakon prerade. U Republici Hrvatskoj su već radom stručnih ljudi došli do iskorištenja krutog otpada koji je rezultat prerade plodova masline, tzv. komine, jer su kompostiranjem uz implementaciju islandskih algi postigli humus visoke kvalitete.
maslina ; sanitacija ; higijena ; proizvodni pogon ; čišćenje ; dezinfekcija
nije evidentirano
engleski
Hygiene and sanitation in olive oil production
nije evidentirano
olive ; sanitation ; hygiene ; industrial plant ; cleaning ; disinfection
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
30.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek