Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 758449

Uloga zagrebačkog tiska u oblikovanju političke kulture 1918. - 1929.


Šubic Kovačević, Ivana
Uloga zagrebačkog tiska u oblikovanju političke kulture 1918. - 1929. 2014., doktorska disertacija, Hrvatski studiji, Zagreb


Naslov
Uloga zagrebačkog tiska u oblikovanju političke kulture 1918. - 1929.
(The Role of Zagreb's Press in the Shaping of Political Culture 1918 - 1929)

Autori
Šubic Kovačević, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Hrvatski studiji

Mjesto
Zagreb

Datum
18.06

Godina
2014

Stranica
281

Mentor
Dizdar, Zdravko

Ključne riječi
Analiza sadržaja novina; politička kultura; novine; parlamentarni izbori; stranačke novine; Dom; Radikalski glanik; Riječ SHS; Jutarnji list.
(Political culture; newspapers; press of political parties; Dom; Radikalski glanik; Riječ SHS; Jutarnji list.)

Sažetak
U radu će se obraditi uloga zagrebačkoga tiska u oblikovanju političke kulture u razdoblju 1918. – 1929. Ovo je razdoblje specifično zbog uvođenja općeg prava glasa za muškarce te ukidanje imovinskog cenzusa. U politiku tada ulaze širi slojevi društva, a time se mijenja političko ponašanje društva i započinje izgradnja moderne političke kulture. Stvaranje novih obrazaca ponašanja pratit će se preko suvremenog medija-novina koje su postale važnim prijenosnikom ideja između političke elite i najširih slojeva stanovništva. U tome razdoblju Zagreb je bio gospodarsko, kulturno i političko središte Hrvatske, a sa 230 novina ujedno je bio i središte novinstva. S obzirom na to da su novine bile jedini medij dostupan svim slojevima društva, u njima se može pratiti na koji su način pojedine stranke predstavljale svoj politički program svojim pristašama i biračima. Jedna od uloga informativno – političkih novina upravo je bila i edukacija stanovništva o politici. U radu će se analizirat način pretvorbe kompleksnih političkih programa putem stranačkih glasila do birača. Naglasak će biti stavljen na novine onih stranaka koje su na izborima za Narodnu skupštinu, te na oblasnima i općinskima dobile najveći broj glasova birača. Analiza će uključiti pitanja distribucije novina, ciljanih skupina kojima se obraćaju pojedine novine, koje ideološke vrijednosti zastupaju, te utjecaj novinskog sadržaja na oblikovanje političke kulture. Budući da su u programima političkih stranaka u većoj mjeri dolazila do izražaja socijalna i ekonomska pitanja, kao važan čimbenik u politici ovoga razdoblja niži su slojevi društva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190609-0580 - Položaj i razvoj Hrvatske 1918.-1941. (Zdravko Dizdar, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivana Šubic Kovačević, (307014)