Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 758397

Kineziološka Edukacija u Modernom Europskom Društvu


Prskalo, Ivan; Badrić, Marko
Kineziološka Edukacija u Modernom Europskom Društvu // Kinesiology Education in the Modern European Environment / Prskalo, Ivan ; Findak, Vladimir ; Strel, Janko (ur.).
Zagreb: Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 27-40 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Kineziološka Edukacija u Modernom Europskom Društvu
(Kinesiology Education in Modern European Environment)

Autori
Prskalo, Ivan ; Badrić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Kinesiology Education in the Modern European Environment / Prskalo, Ivan ; Findak, Vladimir ; Strel, Janko - Zagreb : Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014, 27-40

ISBN
978-953-7210-74-8

Skup
Education in the Modern European Environment - EMEE-2012

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 17-18.09.2012

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Europa; škola; tjelesna i zdravstvena kultura; učenici
(Europe; Physical Education; students; school)

Sažetak
Kineziološka edukacija u današnjici je suočena sa mnogim problemima. Ova činjenica ne odnosi se samo na prostor Republike Hrvatske, već i na prostor Europske unije pa i cijele Europe. Problemi kineziološke edukacije ili konkretnije nastave tjelesne i zdravstvene kulture prvenstveno se odnose na smanjen broj tjednog nastavnog opterećenja učenika. Velika većina zemalja Europe ima na različite načine strukturiranu nastavu tjelesne i zdravstvene kulture i ona se kreće u opsegu trajanja od 2 puta tjedno pa do 4 i više puta tjedno. Svaka zemlje pojedinačno strukturira svoje kurikulume i tu se pojavljuju velike razlike. Smanjivanje tjednog broja sati nastave tjelesne i zdravstvene kulture u nekim zemljama Europe krenulo je početkom ovog stoljeća i tek sada nakon političkih pritisaka postalo je jasno da smanjivanjem redovite nastave djeca i mladi od rane mladosti osuđeni su tjelesnu neaktivnost jer je škola prva instanca koja treba odgajati i obrazovati mlade ljude da budu tjelesno svjesni to jest da posjeduju kompetencije koje će im pomoći da shvate potrebu svakodnevnog tjelesnog vježbanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
227-2271694-1696 - Kineziološka edukacija u predškolskom odgoju i primarnom obrazovanju (Ivan Prskalo, )

Ustanove
Učiteljski fakultet, Zagreb