Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 758246

Jadranski češnjak


Dumičić, Gvozden; Miloš, Boško; Žanić, Katja; Urlić, Branimir; Jukić Špika, Maja; Čagalj, Marin
Jadranski češnjak, Split: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, 2015 (monografija)


Naslov
Jadranski češnjak
(Adriatic garlic)

Autori
Dumičić, Gvozden ; Miloš, Boško ; Žanić, Katja ; Urlić, Branimir ; Jukić Špika, Maja ; Čagalj, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Grad
Split

Godina
2015

Stranica
48

ISBN
978-953-99819-6-7

Ključne riječi
Bioaktivni spijevi; ekotip; klasifikacija tala; mineralni sastav; morfološka svojstva; struktura korištenja poljoprivrednog prostora
(Bioactive compounds; ecotype; mineral composition; morphological characteristics; soils classification; structure of the agricultural space use)

Sažetak
Cilj je bio podizanje konkurentnosti i prepoznatljivosti autohtonih češnjaka jadranskog područja isticanjem kvalitete i povećanjem proizvodnih površina pogodnih za proizvodnju ove kulture, to jest definiranjem područja proizvodnje i mogućnosti proširenja proizvodnje na područja sličnih pedoklimatskih uvjeta te ih prikazati na pedološkoj karti. Istraživanja su provedena na pokušalištu Instituta za jadranske kulture te na tipičnim lokacijama za proizvodnju češnjaka (Dalmatinska zagora). Utvrdila su se morfološka svojstva prikupljenih jadranskih ekotipova češnjaka kao i kvalitativna svojstva lukovica (mineralni sastav, količina suhe tvari, udio fenolnih spojeva i postotak ulja), koja su uspoređena s češnjakom uvozenim iz Kine. Također, utvrđena je osjetljivost istraživanih češnjaka na štetočinje kao i održivost lukovice (domaćih i introduciranih genotipova) tijekom čuvanja (skladištenja).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA