Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 758239

Povezanost emocionalne inteligencije i učiteljske samoefikasnosti


Ljubin Golub, Tajana; Bohač, Irena
Povezanost emocionalne inteligencije i učiteljske samoefikasnosti // Researching Paradigms of Childhood and Education / Opić, Siniša ; Matijević, Milan (ur.).
Zagreb: Faculty of Teacher Education, University of Zagreb, 2015. str. 163-174 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Povezanost emocionalne inteligencije i učiteljske samoefikasnosti
(The relationship between the emotional intelligence and student teacher self-efficacy)

Autori
Ljubin Golub, Tajana ; Bohač, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Researching Paradigms of Childhood and Education / Opić, Siniša ; Matijević, Milan - Zagreb : Faculty of Teacher Education, University of Zagreb, 2015, 163-174

ISBN
978-953-7210-82-3

Skup
Nastava i škola za net-generacije: Unutarnja reforma nastave u osnovnoj i srednoj školi

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13-15.04.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Emocionalna inteligencija; učiteljska samoefikasnost; studenti razredne nastave
(Emotional intelligence; teacher self-efficacy; elementary pre-service teacher students)

Sažetak
Emocionalna inteligencija učitelja važna je za poučavanje i odgojne aktivnosti koje zahtijevaju empatiju i suradnju sa učenicima, kao i za socijalno funkcioniranje sa suradnicima na poslu. Međutim, vrlo mali broj studija istraživao je ulogu emocionalne inteligencije u uvjerenjima budućih učitelja o nastavničkoj samoučinkovitosti. Stoga je cilj ovog rada ispitati povezanost između komponenata emocionalne inteligencije i komponenata uvjerenja o nastavničkoj samoefikasnost na uzorku budućih učitelja. Ispitanici su bili studentice prve godine koje se obrazuju za buduće učiteljice primarnog obrazovanja (poučavaju djecu staru 7-10 godina), sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu (N=154). Korištene su instrumenti Upitnik emocionalne kompetentnosti (Takšić, 2000) temeljen na Mayer- Saloveyevom modelu emocionalne inteligencije i Norveška skala učiteljske samoučinkovitosti (Skaalvik, 2007) temeljena na Bandurinom konceptu samoefikasnosti. Regresijske analize u kojima su tri komponente percipirane emocionalne inteligencije korištene kao prediktori, pokazale su da se 24% varijance u ukupnim uvjerenjima o učiteljskoj samoučinkovitosti može objasniti individualnim varijacijama u emocionalnoj inteligenciji. Uz to, oko 4% specifične dodatne varijance u ukupnoj učiteljskoj samoučinkovitosti može se objasniti sposobnošću regulacije i upravljanja emocija i oko 3% specifične dodatne varijance sposobnošću uočavanja i razumijevanja emocija. Rezultati su raspravljani s obzirom na moguće implikacije za obrazovanje budućih učitelja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Učiteljski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Tajana Ljubin Golub, (206543)