Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 758114

Pogrebni običaji grčke Isse na temelju arheoloških iskopavanja nekropole na položaju Vlaška njiva u Visu


Ugarković, Marina
Pogrebni običaji grčke Isse na temelju arheoloških iskopavanja nekropole na položaju Vlaška njiva u Visu, 2015., doktorska disertacija, Filozofski Fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 758114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pogrebni običaji grčke Isse na temelju arheoloških iskopavanja nekropole na položaju Vlaška njiva u Visu
(Burial Customs of Greek Issa Based on the Archaelogical Excavations of Necropolis on the Locality of Vlaška Njiva in Vis)

Autori
Ugarković, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Filozofski Fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
9. 3

Godina
2015

Stranica
771

Mentor
Dr. sc. Kirigin, Branko

Ključne riječi
Isa; 4. do 1. st. pr. n. e.; nekropole; Vlaška njiva; Martvilo; pogrebni običaji i obredi; grobna arhitektura; grobni nalazi; kuturni identititi Ise i Isejaca; Grci u Dalmaciji i domorodačko stanovništvo; procesi akulturacije na otoku Visu.
(Issa; 4th to 1st c. BCE; necropoleis; Vlaška njiva; Martvilo; burial rituals and customs; tomb architecture; grave assemblages; cultural identities of Issa and Isseans; Greek and indigenous population in Dalmatia; acculturation processes on the island of Vis.)

Sažetak
Isa (Issa) je jedini grčki grad na središnjem dijelu istočnog Jadrana s otkrivenim i djelomično istraženim nekropolama. Ovaj je rad nastao kao rezultat proučavanja pogrebnih obreda i običaja Ise, koji se ogledaju u ostacima materijalne kulture otkrivenim na nekropolama grada. Riječ je o lokalitetima Martvilo i Vlaška njiva, koji su smješteni s jugozapadne i istočne strane grada. Glavnu podlogu tih proučavanja činili su pogrebni ostaci s istočne isejske nekropole, koja je 1983. godine otkrivena i djelomično istražena na lokalitetu Vlaška njiva u Visu. Obrađuje se horizont pokapanja koji je datiran u razdoblje od 4. do 1. st. pr. n. e. i po prvi se put donose podaci o 93 istražene grobne cjeline u kojima je sačuvan 121 skelet i 709 nalaza. Uočene karakteristike pogrebnih rituala i njihov (dis)kontinuitet komparativno su sagledani u širem kontekstu, u prvom redu s već analiziranim pogrebnim obredima na jugozapadnoj isejskoj nekropoli Martvilo, a potom i značajki istovremenih grčkih i domorodačkih nekropola na Jadranu, ali i ostatku Sredozemlja. Ovi obredi promatraju se kao jedan poseban obrazac kulturnog ponašanja, čijom se analizom stječe uvid u različite kulturne identitete pojedinca i zajednice, dinamiku kulturnih kontakata te uvid u procese akulturacije. Pogrebni krajolici koji su u Isi dokumentirani na Martvilu i Vlaškoj njivi paralelno su u upotrebi od samih početaka sahranjivanja na tim prostorima, ali je uočen niz dokaza koji ukazuje da su ovi prostori organizirani za pokapanje pojedinaca i obitelji različitog društvenog statusa. Isa gradi i oblikuje svoje mnogostruke identitete kroz procese akulturacije koji se u to doba, pod utjecajem grčkog elementa s jedne strane, ali i domorodačkog s druge, odvijaju na otoku Visu, kao i putem niza kulturnih kontakata koje je, tijekom najprosperitetnijeg razdoblja svoje povijesti, održavala s različitim zajednicama na Jadranu i Mediteranu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ArheologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
197-1970685-0682 - Antička arheološka topografija Hrvatske (Vlasta Begović, )

Ustanove
Institut za arheologiju, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branko Kirigin (mentor)

Avatar Url Marina Ugarković (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Ugarković, Marina
Pogrebni običaji grčke Isse na temelju arheoloških iskopavanja nekropole na položaju Vlaška njiva u Visu, 2015., doktorska disertacija, Filozofski Fakultet, Zagreb
Ugarković, M. (2015) 'Pogrebni običaji grčke Isse na temelju arheoloških iskopavanja nekropole na položaju Vlaška njiva u Visu', doktorska disertacija, Filozofski Fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ugarkovi\'{c}, M.}, year = {2015}, pages = {771}, keywords = {Issa, 4th to 1st c. BCE, necropoleis, Vla\v{s}ka njiva, Martvilo, burial rituals and customs, tomb architecture, grave assemblages, cultural identities of Issa and Isseans, Greek and indigenous population in Dalmatia, acculturation processes on the island of Vis.}, title = {Burial Customs of Greek Issa Based on the Archaelogical Excavations of Necropolis on the Locality of Vla\v{s}ka Njiva in Vis}, keyword = {Issa, 4th to 1st c. BCE, necropoleis, Vla\v{s}ka njiva, Martvilo, burial rituals and customs, tomb architecture, grave assemblages, cultural identities of Issa and Isseans, Greek and indigenous population in Dalmatia, acculturation processes on the island of Vis.}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font