Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 757773

Jezik kao izgovor za segregaciju u obrazovanju


Kordić, Snježana
Jezik kao izgovor za segregaciju u obrazovanju, 2015. (intervju).


Naslov
Jezik kao izgovor za segregaciju u obrazovanju
(Language as an excuse for segregation in education)

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Radio Mostar 16.3.2015., 14 minuta (intervju vodio Neđad Husković)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, intervju

Godina
2015

Ključne riječi
Sociolingvistika; jezična politika; školstvo; znanstvena etika; nacionalizam; policentrični jezik; varijante; standardni jezik; naziv jezika; jezične promjene; njemački; engleski; hrvatski; srpski; crnogorski; bosanski; srpskohrvatski
(Sociolinguistics; language policy; education; scientific ethics; nationalism; polycentric language; language varieties; standard language; language name; language change; German; English; Croatian; Serbian; Montenegrin; Bosnian; Serbo-Croatian)

Sažetak
U intervjuu vođenom povodom knjige "Jezik i nacionalizam" razgovara se o razdvajanju učenika po nacionalnosti u ime jezika. Opisuje se policentrični standardni jezik, kakvim govori nekoliko naroda s nacionalno prepoznatljivim jezičnim razlikama, poput Austrijanaca i Nijemaca. Takav jezik se pokazuje kao najdemokratskiji oblik standardizacije jezika i kao sušta suprotnost od ujednačavanja jezika. Nadalje, u intervjuu se govori o domaćim jezikoslovcima kao određenoj interesnoj skupini, a govori se i o tome da nije opravdano ispravljati jezik sugovornika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, FilologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)