Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povijesni razvoj varaždinske bolnice (CROSBI ID 217419)

Prilog u časopisu | stručni rad

Živković, Roko Povijesni razvoj varaždinske bolnice // Medicus, 2 (1993), 1; 113-122

Podaci o odgovornosti

Živković, Roko

hrvatski

Povijesni razvoj varaždinske bolnice

Prva opća bolnica osnovana je u Varaždinu na inicijativu građana okupljenih u humanitarnom društvu „Varaždinska dobričinstva složnost“. Bolnica je otvorena 16. kolovoza 1859. godine. Prestaje radom godine 1866. nakon što je gradska općina otvorila prvu javnu opću bolnicu u Varaždinu. Dana 22.listopada 1898.godine otvorena je nova opća bolnica pod nazivom „Javna gradska bolnica Franje Josipa I“. Bila je to za ono vrijeme suvremeno uređena bolnica . Otada kontinuirano djeluje približavajući se svojoj stotoj obljetnici sa svim atributima koji bi joj mogli omogućiti status suradne ustanove Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U ovom je prilogu izložena dinamika razvoja varaždinske bolnice na temelju podataka o osnivanju bolničkih odjela, o širenju kapaciteta , povećanju broja i promjenama strukture zaposlenih kadrova , te o razvoju bolničkih djelatnosti u razdoblju od godine 1898. do 1990.

Varaždin; opća bolnica; povijest 19-20. stoljeća

Autor se zahvaljuje dr.sc. Gašparu Ivankoviću, prim.dr.Želimiru Beeru i prim. Dragutinu Juragi za savjestan pregled rukopisa.

engleski

The history of the Hospital of Varazdin

nije evidentirano

Varaždin; general hospital; history of 19th and 20th centuries

nije evidentirano

Podaci o izdanju

2 (1)

1993.

113-122

objavljeno

1330-013X

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti