Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 757000

Zadarski patricij Lujo Detriko (1672. – 1749.) – zapovjednik hrvatske konjice (Cavalleria Croati)


Čoralić, Lovorka
Zadarski patricij Lujo Detriko (1672. – 1749.) – zapovjednik hrvatske konjice (Cavalleria Croati) // Zbornik Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 32 (2014), 99-129 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Zadarski patricij Lujo Detriko (1672. – 1749.) – zapovjednik hrvatske konjice (Cavalleria Croati)
(Louis Detrico (1672-1749), a Patrician of Zadar and Commander of Croatian Cavalry (Cavalleria Croati))

Autori
Čoralić, Lovorka

Izvornik
Zbornik Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (1330-7134) 32 (2014); 99-129

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Mletačka Republika; Zadar; Lujo Detriko; hrvatska konjica; vojna povijest; povijest 18. stoljeća
(The Republic of Venice; Zadar; Louis Detrico; Croatian cavalry; military history; history of the eighteenth century)

Sažetak
Hrvatska konjica (Cavalleria Croati, Croati a cavallo) ubrajala se – uz albanske konjaničke i pješačke vojnike (Soldati Albanesi), talijanske pješake (Fanti Italiani) i pomorsko pješaštvo (Fanti Oltramarini) u najelitnije mletačke vojne postrojbe u ranome novom vijeku. Gradivo o navedenim vojnim jedinicama pohranjeno je ponajprije u Archivio di Stato di Venezia, a za proučavanje strukture pojedinih vojnih rodova od velike je uporabne važnosti zbirka Inquisitori sopra l'amministrazione dei pubblici ruoli, u sklopu koje su sadržani detaljni podaci o ljudstvu unutar pojedinih pukovnija (Reggimento) i njima pripadajućih satnija (Compagnia). U ovome radu središte istraživačke pozornosti usmjereno je na pukovniju patricija Luje (Alvise, Luigi) Detrika (Detrico), posljednjega odvjetka jedne od najuglednijih zadarskih obitelji, koji je u mletačkoj vojnoj služni potkraj karijere dosegao i čin generala. Podrobno se razmatra ustroj i unutarnji sastav njegove pukovnije, djelatne tijekom gotovo cijele prve polovice 18. stoljeća. Posebna istraživačka pozornost pridaje se sastavu satnije kojom je – unutar vlastite pukovnije – Detriko osobno zapovijedao te se raščlanjuje ukupno šest njezinih popisa. Obrađuje se brojčano stanje ljudstva u Compagnia Detrico, sastav njezina ljudstva s obzirom na časnički, dočasnički i vojnički kadar, donose podaci o zavičajnome podrijetlu konjanika, ali i o njihovim osobnim, fizičkim značajkama (dob, statura, boja kose i slično). Prema analiziranim podacima, razvidno je da su Detrikove satnije pretežito činili konjanici zavičajem iz Dalmacije (osobito iz Zadra i sa zadarskoga kopnenog i otočnog okružja), prosječne životne dobi između 25 i 40 godina, staturom srednjega rasta i smeđokosi, a konji koji su im služili za obavljanje uobičajene vojne dužnosti poglavito su bili dorati i vranci. Brojni časnici, dočasnici i vojnici ostajali su u satniji tijekom dužeg vremenskoga razdoblja (i po više desetljeća), ali se – iz popisa u popis – opažaju i određene, iako suštinski ne odveć značajne, promjene u osnovnome sastavu ljudstva. Na kraju rada donose se prijepisi spomenutih šest popisa Detrikove satnije, nastalih u vremenskome razmaku od 1716. do 1741. godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190611-0593 - Hrvatski istočnojadranski prostor i Mletačka Republika u ranom novom vijeku (Lovorka Čoralić, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Lovorka Čoralić, (176044)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Historical Abstracts
  • ERIH