Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 756853

Električni sklopni aparati


Stojkov, Marinko; Baus, Zoran; Barukčić, Marinko; Provči, Igor
Električni sklopni aparati, Slavonski Brod / Osijek: Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2015 (udžbenik)


Naslov
Električni sklopni aparati
(Electrical switching devices)

Autori
Stojkov, Marinko ; Baus, Zoran ; Barukčić, Marinko ; Provči, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, udžbenik, strucna

Izdavač
Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu

Grad
Slavonski Brod / Osijek

Godina
2015

Stranica
266

ISBN
978-953-6048-77-9

Ključne riječi
Sklopni aparati ; električni kontakti ; termička naprezanja ; dinamička naprezanja ; electrični luk ; struja kratkog spoja ; prekidači ; rastavljači ; rastavne sklopke ; osigurači ; odvodnici prenapona
(Switching devices ; electrical contacts. thermal stress ; dynamic stress ; electric arc ; short circuit ; circuit breakers ; disconnectors ; switches ; fuses ; lightning arresters)

Sažetak
Uz uvod na početku knjige, u kojem je ukazano na razlog nastanka i namjenu knjige te sadržaj, popis korištene literature popis pojmova i popis korištenih kratica na kraju, knjiga sadrži 11 poglavlja. U prvom poglavlju pojašnjava se pojam sklopni aparati, primjerom se prikazuje način podjele sklopnih aparata te daje kratak osvrt na ulogu sklopnih aparata. Drugo poglavlje opisuje osnovne fizikalne pojave i procese kod električnih kontakata. Nadalje u poglavlju se opisuje proračun kontaktnog otpora, odskakivanje kontakata kao i odabir kontaktnog materijala. Treće poglavlje govori o termičkim naprezanjima u samim sklopnim aparatima na čega se nadovezuje četvrto poglavlje u kojem je naglasak dan na termička i dinamička naprezanja kontakata u normalnom pogonu kao i specifičnim uvjetima kakav je kratki spoj. Poseban naglasak dan je na zagrijavanje kontakata zbog električnog luka koji nastaje kod svakog uključivanja i isključivanja strujnog kruga odnosno isklapanja i uklapanja kontakata sklopnih aparata. Peto poglavlje govori o prekidnim strujama i povratnom naponu koji nastaju prilikom prekidanja struje u električnom strujnom krugu. U drugom dijelu ovog poglavlja opisani su nastanak i karakteristike povratnog napona i struje kratkog spoja za različite vrste strujnih krugova (pretežno radni, kapacitivni, induktivni ili mješoviti karakter opterećenja) te prekidanje struje kratkog spoja za dva različita slučaja (sabirnički i bliski kratki spoj). U šestom dijelu ovog poglavlja grafički su prikazani oblici povratnog napona i struje kratkog spoja ovisno o dinamički zadanim i promjenjivim varijablama. Sedmi dio poglavlja opisuje prekidače. Općenito je dana podjela prekidača prema nazivnom naponu, mjestu ugradnje, dizajnu te prema mediju za gašenje električnog luka pri čemu je svaki način podjele detaljno opisan. Nadalje prikazan je način ispitivanja prekidača i provođenje dijagnostičkih ispitivanja kao jedan dio postupka održavanja prekidača. Osmo poglavlje govori o rastavljačima. Sklopnim aparatima zaduženim za osiguravanje propisanog razmaka - o čemu ovisi sigurnost postrojenja i osoblja. U poglavlju se govori o načinu odabira rastavljača, izvedbi i načinu blokiranja rastavljača kao i o karakterističnim mjestima ugradnje i shemama spojeva rastavljača. Deveto poglavlje daje osnovne karakteristike te opis konstrukcije kao i način rada rastavnih sklopki. Deseto poglavlje opisuje automatske, niskonaponske i srednjenaponske prekidače te način ostvarivanja selektivnosti zaštite osiguračima. U posljednjem poglavlju opisani su odvodnici prenapona, odnosno njihov nastanak, funkcija i izvedba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ElektrotehnikaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Strojarski fakultet, Slavonski Brod,
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek