Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 756643

LIČKA DRUŠTVA ZA POLJEPŠANJE MJESTA – POČECI ZAŠTITE LIČKIH KULTURNIH I PRIRODNIH OSOBITOSTI


Brlić, Ivan
LIČKA DRUŠTVA ZA POLJEPŠANJE MJESTA – POČECI ZAŠTITE LIČKIH KULTURNIH I PRIRODNIH OSOBITOSTI // Ekonomska i ekohistorija : časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša, 10 (2014), 10; 206-216 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 756643 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
LIČKA DRUŠTVA ZA POLJEPŠANJE MJESTA – POČECI ZAŠTITE LIČKIH KULTURNIH I PRIRODNIH OSOBITOSTI
(LIKA’S ASSOCIATIONS FOR THE LANDSCAPING OF THE PLACES – THE BEGINNINGS OF THE PROTECTION OF CULTURAL AND NATURAL FEATURES)

Autori
Brlić, Ivan

Izvornik
Ekonomska i ekohistorija : časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša (1845-5867) 10 (2014), 10; 206-216

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
društva za poljepšanje mjesta; zaštićena područja u Lici; deforestacija
(Associations for landscaping; protected areas in Lika region; deforestation)

Sažetak
Iako su težište i bitne sastavnice ovog rada postojeća društva koja su svojim djelovanjem nastojala utjecati prvenstveno na estetsku vizuru mjesta i bližeg okoliša, naglasak je i na okolnostima u kojima su ta društva djelovala te prostor koja su obuhvaćala. Upravo je lički okoliš stoljećima prožet surovim promjenama klime, vegetacije ali i ljudskih prilagođavanja prirodnim datostima. Lički kraj je, kao niti jedan drugi, sinergijski bio vezan uz ljude koji su bili s okolišem ne samo iz ekonomskih potreba već iz silnog poštivanja prema okolišu kao ravnopravnom dioniku životnog puta na Zemlji. U Lici su postojale planske intervencije u okolišu još u razdoblju Vojne krajine. Posebno je značajan poduhvat austrijskog generala i vojskovođe Gideona Laudona koji je 1750. godine planski posadio gaj na pjeskovitom Krbavskom polju. Na području Like i Podgorja osnovano je deset društava za poljepšanje i uređenje mjesta i okolice. Ova društva su imala ekonomski interes jer se pažljivim uređenjem mjesta nastojalo privući i zainteresirane strance, a lijep gradski okoliš bio je dokaz napretka i civilizacijskog odnosa prema prirodnom i kulturnom okolišu. U radu se prvenstveno ocrtavaju djelovanja ovih društava, njihovih članova i koraka koje su poduzimali u estetskom uređenju i ekološkoj svijesti. Stoga je cilj rada prezentirati i argumentirati koji su stvarni učinci djelovanja društava za poljepšanje mjesta i okolica, a koliko su to bile samo formalne inicijative jednog uskog dijela građanske elite.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Brlić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Brlić, Ivan
LIČKA DRUŠTVA ZA POLJEPŠANJE MJESTA – POČECI ZAŠTITE LIČKIH KULTURNIH I PRIRODNIH OSOBITOSTI // Ekonomska i ekohistorija : časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša, 10 (2014), 10; 206-216 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Brlić, I. (2014) LIČKA DRUŠTVA ZA POLJEPŠANJE MJESTA – POČECI ZAŠTITE LIČKIH KULTURNIH I PRIRODNIH OSOBITOSTI. Ekonomska i ekohistorija : časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša, 10 (10), 206-216.
@article{article, author = {Brli\'{c}, I.}, year = {2014}, pages = {206-216}, keywords = {dru\v{s}tva za poljep\v{s}anje mjesta, za\v{s}ti\'{c}ena podru\v{c}ja u Lici, deforestacija}, journal = {Ekonomska i ekohistorija : \v{c}asopis za gospodarsku povijest i povijest okoli\v{s}a}, volume = {10}, number = {10}, issn = {1845-5867}, title = {LI\v{C}KA DRU\v{S}TVA ZA POLJEP\v{S}ANJE MJESTA – PO\v{C}ECI ZA\v{S}TITE LI\v{C}KIH KULTURNIH I PRIRODNIH OSOBITOSTI}, keyword = {dru\v{s}tva za poljep\v{s}anje mjesta, za\v{s}ti\'{c}ena podru\v{c}ja u Lici, deforestacija} }
@article{article, author = {Brli\'{c}, I.}, year = {2014}, pages = {206-216}, keywords = {Associations for landscaping, protected areas in Lika region, deforestation}, journal = {Ekonomska i ekohistorija : \v{c}asopis za gospodarsku povijest i povijest okoli\v{s}a}, volume = {10}, number = {10}, issn = {1845-5867}, title = {LIKA’S ASSOCIATIONS FOR THE LANDSCAPING OF THE PLACES – THE BEGINNINGS OF THE PROTECTION OF CULTURAL AND NATURAL FEATURES}, keyword = {Associations for landscaping, protected areas in Lika region, deforestation} }

Časopis indeksira:


  • EconLit


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Central and East European Online Library - CEEOL
  • EconLit
  • Historical Abstracts
  • Journal of Economic Literature
  • ABC CLIO Library, AMERICA: HISTORY AND LIFE

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font