Odabir proizvodnje povrćarskih kultura primjenom višekriterijske metode (CROSBI ID 394827)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Arbutina, Nikolina
Hadelan, Lari
hrvatski
Odabir proizvodnje povrćarskih kultura primjenom višekriterijske metode
Potreba opskrbljivanja gradskog stanovništva i prerađivačke industrije velikim količinama svježeg povrća uvjetovala je primjenu mnogih inovacija u proizvodnji povrća koja je jedna od najintenzivnijih poljoprivrednih proizvodnji po iskorištavanju površina, materijalnim ulaganjima i zahtjevnosti rada. Istovremeno se prepoznaje i potreba da se maksimalno poštuju načela održive proizvodnje kao sustava koji osigurava i poboljšava plodnost tla, uz pravilnu plodosmjenu, racionalni način obrade, gnojidbe i kontrole korova, integriranu zaštitu od bolesti i štetnika, racionalno iskorištavanje vode za navodnjavanje i uređaja koji osiguravaju biljkama povoljniju klimu, a bez nepovoljnog djelovanja na okoliš. Odabir strukturne proizvodnje na povrćarskom poljoprivrednom gospodarstvu prva je i jedna od najvažnijih odluka koje određuju budući poslovni uspjeh. Na odabir povrćarskih kultura koje će biti nazočne u proizvodnoj strukturi gospodarstva utječe veći broj kriterija što zahtjeva primjenu neke od višekriterijskih metoda odlučivanja.
povrće; višekriterijska metoda; odabir
nije evidentirano
engleski
The choice of vegetable crops production using the multi-criteria method
nije evidentirano
vegetables; multi-criteria method; choice
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
24.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb