Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Učinak odabranih fenolnih spojeva na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola u binarnim fenolnim smjesama (CROSBI ID 394822)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Danijela Skroza Učinak odabranih fenolnih spojeva na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola u binarnim fenolnim smjesama / Katalinić, Višnja (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Danijela Skroza

Katalinić, Višnja

hrvatski

Učinak odabranih fenolnih spojeva na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola u binarnim fenolnim smjesama

U ovom radu određen je učinak odabranih fenolnih spojeva (fenolnih kiselina, flavonoida, stilbena) na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola. Antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva i binarnih fenolnih smjesa s resveratrolom određena je korištenjem FRAP, DPPH i BR metoda, dok je antimikrobna učinkovitost na test modelima odabranih gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija kvantificirana mikrodilucijskom metodom. Rezultati istraživanja ukazuju na razlike u biološkoj aktivnosti testiranih fenolnih spojeva, kao i binarnih fenolnih smjesa. Na osnovu rezultata dobivenih ovom studijom, može se zaključiti da interakcija pojedinih fenolnih spojeva s resveratrolom u ekvimolarnim binarnim smjesama, rezultira sinergijskim, aditivnim ili čak antagonističkim antioksidacijskim učinkom. Sinergijsko djelovanje između katehina i resveratrola dokazano je svim korištenim antioksidacijskim metodama. Sinergijsko antimikrobno djelovanje prema gram-pozitivnim ili prema gram-negativnim bakterijama potvrđeno je za pojedine binarne fenolne smjese. Rezultati istraživanja ukazuju na potencijalnu povezanost molekularne strukture i aktivnosti fenolnih spojeva što doprinosi boljem razumijevanju mehanizama biološkog učinka prirodnih fenolnih spojeva.

antagonizam; antimikrobna svojstva; antioksidacijska aktivnost; binarne fenolne smjese; fenolni spojevi; resveratrol; sinergija

nije evidentirano

engleski

The effect of selected phenolic compounds on antioxidant and antimicrobial activity of resveratrol in binary phenolic mixtures

nije evidentirano

antagonism; antimicrobial properties; antioxidant activity; binary phenolic mixtures; phenolic compounds; resveratrol; synergy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

209

16.03.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija