Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 756438

Promjene parametara učinka i kardiovaskularne aktivnosti kod repetitivnog rada sa slobodnim i nametnutim ritmom


Nikolić, Matilda; Manenica, Ilija
Promjene parametara učinka i kardiovaskularne aktivnosti kod repetitivnog rada sa slobodnim i nametnutim ritmom // Sažetci radova XVII. Dana psihologije / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov Ljiljana ; penezić, Zvjezdan (ur.).
Zadar, Hrvatska, 2010. str. 86-86 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Promjene parametara učinka i kardiovaskularne aktivnosti kod repetitivnog rada sa slobodnim i nametnutim ritmom
(Changes in efficiency parameters and cardiovascular activity during repetitive work with paced and self-paced rhythm)

Autori
Nikolić, Matilda ; Manenica, Ilija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažetci radova XVII. Dana psihologije / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov Ljiljana ; penezić, Zvjezdan - , 2010, 86-86

ISBN
978-953-7237-65-3

Skup
XVII. Dana psihologije

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 27.-29. svibnja 2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Nametnuti ritam rada; slobodan ritam rada; spektralna analiza
(: paced work; self-paced work; spectral analysis)

Sažetak
Dosadašnja ispitivanja efekata rada s nametnutim ritmom na operatere nisu dala jednoznačne odgovore o njegovoj stresnosti ni posljedicama. Prema fiziološkim indikatorima stresa, u nekim se istraživanjima ova vrsta rada pokazala manje stresnom od ekvivalentnog rada sa slobodnim radnim ritmom. Nasuprot ovome, u većini svih istraživanja ove problematike, operateri procjenjuju stresnijim rad s nametnutim ritmom. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi eventualne razlike u reakcijama kardiovaskularnog sustava za vrijeme obavljanja laganog repetitivnog zadatka u uvjetima slobodnog i u uvjetima nametnutog ritma rada. U ispitivanju je sudjelovalo 12 ispitanica, dobi od 19 do 23 godine, koje su s obzirom na brzinu obavljanja zadatka u uvjetima slobodnog ritma podijeljene u dvije skupine, tzv. spore i brze. One su, u trajanju od dva sata, obavljale lagani repetitivan zadatak u uvjetima slobodnog i uvjetima nametnutog ritma rada. Tempo nametnutog ritma rada određen je na osnovi prosječnog vremena radnih ciklusa svih ispitanica, koji je iznosio četiri sekunde. Pet minuta prije početka rada započinjalo je kontinuirano snimanje srčanih R-R intervala ispitanica koje je trajalo do završetka rada. Za vrijeme rada kontinuirano su registrirana i vremena radnih ciklusa. Analize dobivenih rezultata pokazale su, da se osim u brzini obavljanja zadataka, spore i brze ispitanice razlikuju i u općoj razini parametara R-R intervala, kako u stanju mirovanja tako i za vrijeme obavljanja zadatka. Nadalje, spektralna analiza vremenskih serija R-R intervala pokazala je razlike između dviju skupina u SMI-indeksu za područje srednjih frekvencija. Ovi rezultati sugeriraju postojanje razlika u razini opće kortikalne pobuđenosti kod ovih dviju kategorija ispitanica, čime bi se mogle objasniti razlike u njihovom učinku. Analize rezultata također pokazuju da sporijim ispitanicama rad u uvjetima slobodnog ritma predstavlja veće opterećenje, dok bržim ispitanicama veće opterećenje predstavlja nametnuti ritam rada. Ovi rezultati sugeriraju da bi se u budućim istraživanjima trebalo više pažnje posvetiti karakteristikama ispitanika, nego karakteristikama rada, da bi se dobio odgovor na pitanje da li je rad s nametnutim ritmom stresniji od ekvivalentnog rada sa slobodnim ritmom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru