Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 756343

Provedba mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u slučaju prirodnih katastrofa - poplava u Slavoniji, svibanj 2014.


Tomić Linšak, Dijana; Krešić, Kata; Šušnić, Vesna; Majnarić, Katarina; Čoklo, Mirna; Lakošeljac, Danijela
Provedba mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u slučaju prirodnih katastrofa - poplava u Slavoniji, svibanj 2014. // DDD i ZUPP, važnost u izvanrednim okolnostima, 2015 / Korunić, Javorka (ur.).
Zagreb: Korunić d.o.o., Zagreb, 2015. str. 49-57 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Provedba mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u slučaju prirodnih katastrofa - poplava u Slavoniji, svibanj 2014.
(The implementation of measures for disinfection and effective pest control in case of natural disasters - flood in Slavonia, May 2014)

Autori
Tomić Linšak, Dijana ; Krešić, Kata ; Šušnić, Vesna ; Majnarić, Katarina ; Čoklo, Mirna ; Lakošeljac, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
DDD i ZUPP, važnost u izvanrednim okolnostima, 2015 / Korunić, Javorka - Zagreb : Korunić d.o.o., Zagreb, 2015, 49-57

Skup
DDD i ZUPP 2015 - važnost u iznvanrednim okolnostima -

Mjesto i datum
Mošćenička Draga, Hrvatska, 24.-27.03.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Slavonija; poplava; zarazne bolesti; DDD mjere
(Slavonia; flooding; communicable diseases; DDD measures)

Sažetak
Poplave su jedna od najčešćih prirodnih nepogoda koje uzrokuju značajan gubitak života i imovine. U svibnju 2014. godine kontinuirana jaka kiša s niskim atmosferskim tlakom pogodila je veliko područje jugoistočne i srednje Europe, što je rezultiralo opsežnom poplavom u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Poplave su povezane s povećanim rizikom od pojave i širenja zaraznih bolesti prvenstveno zbog izlaganja zagađenim vodama za piće i izravanim kontaktom s patogenima u poplavljenom području, prisutnosti legla komaraca te zbog raseljavanja i izmještanja stanovništva pogođenih katastrofom. Članak donosi pregled strukturalnih mjera koje su poduzete kako bi se smanjio rizik od pojave i širenja zaraznih bolesti u nekim naseljima uz rijeku Savu u istočnom dijelu Hrvatske (Slavonija). Cilj ovog rada bio je istaknuti rizike koji bi mogli prouzročiti velike posljedice nakon nastanka katastrofe ove veličine. Zbog brojnih varijabli, zdravstvene vlasti ukazale su na potencijalne rizike za zdravlje (izloženost, pojava i širenje zaraznih bolesti) prema kojima su poduzete preventivne mjere. Razvijanje sustava obrane od poplava, kao i upravljanje rizicima koje ona donosi, mora biti u stalnom ramatranju i razvijanju u poplavama podložnim područjima Republike Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"