Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 756303

Koncentracije radona u kućama, školama i vrtićima u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji


Radolić, Vanja; Miklavčić, Igor; Stanić, Denis; Poje, Marina; Krpan, Ivana; Mužević, Matko; Vuković, Branko
Koncentracije radona u kućama, školama i vrtićima u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji, 2014. (elaborat).


CROSBI ID: 756303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Koncentracije radona u kućama, školama i vrtićima u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji
(Radon concentrations in homes, schools and kindergartens in Lika-Senj and Karlovac Counties)

Autori
Radolić, Vanja ; Miklavčić, Igor ; Stanić, Denis ; Poje, Marina ; Krpan, Ivana ; Mužević, Matko ; Vuković, Branko

Izvornik
Izvještaj za Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
2014

Ključne riječi
koncentracije radona ; kuće ; škole ; vrtići ; efektivna doza
(radon concentration ; houses ; schools ; kindergartens ; effective dose)

Sažetak
U Ličko-senjskoj županiji su dobiveni rezultati u kućama potvrdili da je prosječna koncentracija radona tri puta viša nego li je prosječna koncentracija u RH (196 Bq m^-3 u L-S županiji, a 68 u Bq m^-3 u RH). Također su potvrđene vrijednosti koje su dobivene u nacionalnom projektu mjerenja radona u kućama (2003.- 2004. godine) kada je na uzorku od 8 kuća prosječna vrijednost u L-S županiji iznosila 198 Bq m^-3, a sada je na uzorku od 107 kuća ona 196 Bq m^-3. U 17, 6% kuća izmjerena je koncentracija viša od 300 Bq m^-3 što odgovara primljenoj dozi od radona i njegovih kratkoživućih potomaka od 10 mSv/god. U Karlovačkoj županiji prosječna vrijednost radona u kućama iznosi 151 Bq m^-3 na uzorku od 184 lokacije i ova vrijednost je viša od vrijednosti dobivene mjerenjem 2003.- 2004. godine (104 Bq m^-3 na 28 lokacija). Razlika u ovim vrijednostima leži u činjenici da je ovim mjerenjem prekrivenost Karlovačke županije puno veća nego 2003. godine, a s obzirom da su u županiji nađene mikrolokacije s povišenom razinom radona povećala se i prosječna vrijednost. U Karlovačkoj županiji je u oko 13% kuća izmjerena vrijednost radona viša od 300 Bq m^-3. Prosječna koncentracija radona u vrtićima i školama L-S županije iznosi 318 odnosno 317 Bq m^-3, a u Karlovačkoj županiji 228 odnosno 304 Bq m^-3. Iako prosječne vrijednosti u županijama ne prelaze referentnu vrijednost za radna mjesta preporučenu u EU BSS (1000 Bq m-3), postoje tri škole u Karlovačkoj županiji (Prva osnovna škola u Ogulinu, OŠ Slunj, OŠ Generalski Stol) u kojima je prosječna vrijednost radona viša od 1000 Bq m^-3. Također, postoje prostorije unutar vrtića i škola u kojima su vrijednosti radona više od 1000 Bq m^-3. Takvih je u vrtićima Ličko-senjske županije 2, 5%, a 2, 4% u Karlovačkoj županiji. U školama L-S županije je u 4% izmjerenih prostorija koncentracija radona bila viša od 1000 Bq m^-3, a u Karlovačkoj županiji u čak 7% prostorija. U obje županije su identificirana područja s povišenom koncentracijom radona kako u kućama tako i u školama i vrtićima i to u naseljima: Korenica, Ličko Lešće, Generalski Stol, Slunj, Ogulin. Predlaže se da se u tim naseljima, odnosno općinama/gradovima, u dogovoru s lokalnom upravom, ponove mjerenja prvenstveno u vrtićima i školama, a onda i u kućama.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-286-0000000-3212 - Radioaktivnost u okolišu, detekcija i primjena (Planinić, Josip, MZOS ) ( POIROT)
Ostalo-JN 01/12OF - Mjerenje koncentracije radona u kućama, školama i vrtićima u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji (RnuL-SiKz) (Radolic, Vanja, Ostalo - Usluga sustavnog ispitivanja i praćenja vrste i aktivnosti radionuklida i okolišu, vodi za piće, hrani, hrani za životinje te stambenim i radnim prostorima) ( POIROT)

Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za fiziku


Citiraj ovu publikaciju:

Radolić, Vanja; Miklavčić, Igor; Stanić, Denis; Poje, Marina; Krpan, Ivana; Mužević, Matko; Vuković, Branko
Koncentracije radona u kućama, školama i vrtićima u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji, 2014. (elaborat).
Radolić, V., Miklavčić, I., Stanić, D., Poje, M., Krpan, I., Mužević, M. & Vuković, B. (2014) Koncentracije radona u kućama, školama i vrtićima u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji. Izvještaj za Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost. Elaborat.
@unknown{unknown, author = {Radoli\'{c}, Vanja and Miklav\v{c}i\'{c}, Igor and Stani\'{c}, Denis and Poje, Marina and Krpan, Ivana and Mu\v{z}evi\'{c}, Matko and Vukovi\'{c}, Branko}, year = {2014}, keywords = {koncentracije radona, ku\'{c}e, \v{s}kole, vrti\'{c}i, efektivna doza}, title = {Koncentracije radona u ku\'{c}ama, \v{s}kolama i vrti\'{c}ima u Li\v{c}ko-senjskoj i Karlova\v{c}koj \v{z}upaniji}, keyword = {koncentracije radona, ku\'{c}e, \v{s}kole, vrti\'{c}i, efektivna doza} }
@unknown{unknown, author = {Radoli\'{c}, Vanja and Miklav\v{c}i\'{c}, Igor and Stani\'{c}, Denis and Poje, Marina and Krpan, Ivana and Mu\v{z}evi\'{c}, Matko and Vukovi\'{c}, Branko}, year = {2014}, keywords = {radon concentration, houses, schools, kindergartens, effective dose}, title = {Radon concentrations in homes, schools and kindergartens in Lika-Senj and Karlovac Counties}, keyword = {radon concentration, houses, schools, kindergartens, effective dose} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font