Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 756252

Obrazovanje za interkulturalizam - Položaj Roma u odgoju i obrazovanju


Obrazovanje za interkulturalizam - Položaj Roma u odgoju i obrazovanju, Osijek: Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, 2015 (zbornik)


Naslov
Obrazovanje za interkulturalizam - Položaj Roma u odgoju i obrazovanju
(Intercultural Education - The Position of Roma in Education)

Urednik/ci
Mlinarević, Vesnica ; Brust Nemet, Maja ; Bushati Jozef

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Grad
Osijek

Godina
2015

Stranica
597

ISBN
978-953-6965-42-7

Ključne riječi
Obrazovanje ; interkulturalizam ; položaj Roma ; odgoj
(intercultural education ; the position of Roma)

Sažetak
Zbornik „Položaj Roma u odgoju i obrazovanju“ sadrži radove, teorijske analize, rezultate istraživanja i primjere dobre prakse kroz koje su se u konstruktivnoj raspravi donijeli vrijedni zaključci: školu valja shvaćati kao interkulturalnu zajednicu, a u okviru nje, naučiti učenike osnovnom umijeću uspješnog interkulturalizma: prvo slušati pa tek onda govoriti ; zalagati se za utemeljenje različitih modela odgoja i obrazovanja za Rome, budući da se standardni modeli često pokazuju nedostatnima s obzirom na specifičnosti romske populacije ; nakon provođenja projekata, valja ustrajati na osnaživanju interkulturalnih kompetencija, a posebice kompetencija za rad s romskom djecom ; poraditi na informiranju romskih roditelja o pravima i pozitivnim mjerama za olakšanje participacije djece Roma u odgoju i obrazovanju ; inzistirati na što većem obuhvatu romske djece u ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, prvog podsustava odgoja i obrazovanja ; zalagati se za uvođenje romskog jezika, bajaškog dijalekta u osnovne i srednje škole, jer tim jezikom se služi dvije trećine Roma koji žive u Hrvatskoj ; usustaviti daljnji rad na senzibilizaciji učitelja i njihovoj izobrazbi za rad s romskom djecom ; intenziviranje uključenja Roma u udruge i ustanove koje će voditi k većem uključivanju romske djece u proces odgoja i obrazovanja ; uključivanje što više djece Roma u poludnevni boravak u školi ; vođenje trajne skrbi o obrazovanju Romkinja, kao jedne od osnovnih karika u lancu mogućnosti unaprjeđenja položaja Roma u odgoju i obrazovanju ; ustrajavanje na važnosti humanističkog pristupa u obrazovanje kao temelja za suživot, snošljivost i toleranciju ; uključivanje studenata u projekte i njihovo volontiranje u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima ; neuključenost Roma u odgojno-obrazovni sustav stvara začarani krug nemogućnosti pronalaženja posla te se preporuča stipendiranje Roma i omogućavanje smještaja u učeničke domove ; kako je glazba idealan medij za izgradnju mostova između različitih kultura i stjecanje tolerancije, preporuča se posvećenost glazbi kao mediju neverbalne komunikacije koja olakšava interkulturalnu komunikaciju ; potreba i važnost uključivanja roditelja u odgojno-obrazovni sustav i izvannastavne aktivnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Pedagogija

Napomena
Zbornik je indeksiran u bazi ERIC.POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek

Profili:

Avatar Url Vesnica Mlinarević (autor)

Avatar Url Maja Brust Nemet (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Obrazovanje za interkulturalizam - Položaj Roma u odgoju i obrazovanju, Osijek: Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, 2015 (zbornik)
Mlinarević, V., Brust Nemet, M. & Bushati Jozef (ur.) (2015) Obrazovanje za interkulturalizam - Položaj Roma u odgoju i obrazovanju. Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti.
@book{book, collectioneditor = {Peko, An\djelka and Mlinarevi\'{c}, Vesnica and JIndra, Ranka and Sabli\'{c}, Marija}, translator = {Lazarevi\'{c}, Suzana}, year = {2015}, pages = {597}, keywords = {intercultural education, the position of Roma}, isbn = {978-953-6965-42-7}, title = {Intercultural Education - The Position of Roma in Education}, keyword = {intercultural education, the position of Roma}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te J. J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti}, publisherplace = {Osijek} }